Εκτύπωση

Το σχολείο μας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του και των συνεργασιών με κοινωνικούς και άλλου φορείς σε ένα άνοιγμα προς την κοινωνία πραγματοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά μια σειρά διαγενεακών δράσεων με τον εθελοντικό οργανισμό « Για τους Άλλους». Πιο συγκεκριμένα, οι Διαγενεακές Δράσεις είναι αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών που πραγματοποιούνται από μαθητές γυμνασίου ή λυκείου σε άτομα 3ης ηλικίας.

Τα βήματα που ακολουθουθήθηκαν για τη συγκεκριμένη δράση είναι τα παρακάτω:

? Παρουσίαση στο χώρο του σχολείου στο μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών που μπορούν να παρευρεθούν, σε μέρα και ώρα που συμφωνείται με τη διεύθυνση του σχολείου, με σκοπό την ενημέρωση κατ? αρχήν και προσέλκυση κατά δεύτερον των μαθητών στη δράση αυτή.
Η διάρκεια της παρουσίασης είναι περίπου μία (1) ώρα.

? Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εγγράφονται ως εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους.
? Στη συνέχεια, οι μαθητές ? εθελοντές συμμετέχουν σε δύο βιωματικά 4ωρα σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών από παραμυθού και ηθοποιό με στόχο να εκπαιδευτούν για να συμμετάσχουν στη δράση αυτή.

Τέλος, σε μέρα και ώρα που προσυμφωνείται μεταξύ μαθητών και καθηγητών η εκπαιδευμένη πλέον ομάδα μαθητών ? αφηγητών επισκέπτεται ?μαζί με εκπροσώπους του Οργανισμού ? ένα γηροκομείο στο οποίο τα παιδιά αφηγούνται λαϊκά παραμύθια στους παππούδες.
Ο εθελοντικός οργανισμός Διαβάζω για τους Άλλους ιδρύθηκε το 2015 και αριθμεί πλέον των 3.500 εθελοντών. Βασικός πυλώνας δράσης του είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων για τους ανθρώπους που δεν βλέπουν. Επιπρόσθετα οργανώνει ζωντανές θεραπευτικές αναγνώσεις για ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους σε γηροκομεία, σε παιδάκια που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, σε αναλφάβητους στις φυλακές κα. Οι δράσεις του Διαβάζω για τους Άλλους πραγματοποιούνται σε σταθερή εβδομαδιαία βάση σε τρεις πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης.

Το Διαβάζω για τους Άλλους συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με δράσεις που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Εθελοντές ? Μαθητές εκπαιδεύονται από το Διαβάζω για τους Άλλους προκειμένου να μάθουν να αφηγούνται λαϊκά παραμύθια σε ηλικιωμένους (Διαγενεακές Δράσεις).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

 

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 η ομάδα των εκπαιδευμένων μαθητών και μαθητριών πραγματοποίησε επίσκεψη στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Καλός Σαμαρίτης» ( Οίκος Ευγηρίας) Πέτρου Ράλλη 2 και Υψηλάντη στην Πεύκη. Η εμπειρία ήταν πολύ εποικοδομητική και θετική τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα παιδιά που με πολύ αγάπη, ενθουσιασμό και συγκίνηση έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην αφήγηση δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο ομάδες, παιδιών και ηλικιωμένων! Οι δράσεις μας σχεδιάζεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο με συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το κλείσιμο του έτους που η Αθήνα ήταν παγκόσμια πρωτεύουσα των βιβλίων 2018-2019. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα παραμύθια τους στο χώρο εκδηλώσεων του σταθμού μετρό Συντάγματος την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Σας περιμένουμε!

 

Κατηγορία: 2018-2019
Εμφανίσεις: 524