Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2018 «Έτος Γιαννούλη Χαλεπά», με την εικαστικό κα Ευσταθία Αγγελή εκπονήσαμε από τον Οκτώβριο 2018 έως και τον Ιανουάριο 2019 ένα διαθεματικό project-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα γλύπτη, με το οποίο τα παιδιά του τμήματος Α4 αφενός μελέτησαν το εικαστικό έργο του καλλιτέχνη και εμπνεύστηκαν από αυτό, αφετέρου διάβασαν και επεξεργάστηκαν τη νουβέλα «Η Αθηνά βοσκοπούλα» από το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Δύο γυναίκες, δύο θεές», η οποία αφορά στη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά. Το υλικό αναρτήθηκε στην ψηφιακή τάξη του ΠΣΔ   https://eclass.sch.gr/modules/document/?course=G1618333                    

Ειδικότερα, με την καθοδήγηση της εικαστικού κας Ευσταθίας Αγγελή τα παιδιά μελέτησαν τη φυσιογνωμία και το καλλιτεχνικό έργο του Χαλεπά και γνώρισαν στοιχεία για τη γλυπτική στην Ευρώπη των αρχών του 20ού αι. και τη συμβολή του γλύπτη στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής. Μάλιστα, επισκεφθήκαμε την Εθνική  Γλυπτοθήκη και Πινακοθήκη στου Γουδή, όπου απολαύσαμε έργα του Γιαννούλη Χαλεπά και αρκετά παιδιά εμπνεύστηκαν τις δικές τους ζωγραφικές συνθέσεις.

Παράλληλα, στην προσπάθειά μας να καταδείξουμε τη συμπόρευση Τέχνης και Λογοτεχνίας, τα παιδιά διάβασαν τη νουβέλα «Η Αθηνά βοσκοπούλα» από το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Δύο γυναίκες, δύο θεές» και προσέγγισαν  την τραγική ζωή του διάσημου γλύπτη Γ. Χαλεπά μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση της  λογοτέχνιδας. Δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα λόγω της μικρής ηλικίας των αναγνωστών, ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία, μια και τα παιδιά απόλαυσαν το έργο, ερμήνευσαν πτυχές της ιδιόμορφης προσωπικότητας του καλλιτέχνη και έδωσαν τα δικά τους δείγματα δημιουργικής γραφής, είτε δίνοντας φωνή στο γλυπτό που τους εντυπωσίασε περισσότερο είτε αναπαριστώντας την ερωτική εξομολόγηση του γλύπτη με την αγαπημένη του Μαριγώ είτε αποτυπώνοντας την ψυχοπνευματική του βάσανο μέσα στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όπου πέρασε 14 σκοτεινά χρόνια, είτε αναλύοντας σκέψεις του καλλιτέχνη ή σκέψεις τρίτων για τον καλλιτέχνη, ο οποίος γνώρισε τόσο τον θρίαμβο όσο και την τρέλα!

                                                        

       Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι μετά την περάτωση του project, τα παιδιά πλέον είχαν μυηθεί στην αισθητική απόλαυση της φιλαναγνωσίας και συνέχισαν την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, εμπνεόμενα αυτή τη φορά από το σχολικό εγχειρίδιο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Έτσι, το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαΐου 2019 διαβάσαμε και ενθουσιαστήκαμε με τα λογοτεχνικά έργα "Λεώνη" της Μαρίας Πυλιώτου και "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ'  ένα γλάρο να πετάει" του Λουίς Σεπούλβεδα.

Μαρινάτου Ελένη

Κατηγορία: 2018-2019
Εμφανίσεις: 399