Card Library Logo

 

 Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ? Μαθητικού Ραδιόφωνου του Ζάννειου Γυμνασίου επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά. Η υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμος κα Καραναστασιάδη Χρύσα έκανε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε εισαγωγή στη λειτουργία μιας βιβλιοθήκης δημόσιου χαρακτήρα, τα είδη δημόσιων βιβλιοθηκών, το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου. Στην Αίθουσα των Η/Υ έδειξε στα παιδιά τον τρόπο διαδικτυακής αναζήτησης ενός τίτλου βιβλίου. Μετά, ξενάγησε τον Όμιλο στην αίθουσα με τα πρώτα χειρόγραφα ( 16ου -19ου αιώνα), τα παλαίτυπα, τα αρχεία και τις Συλλογές που έχουν κάνει δωρεά σημαντικοί ευεργέτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά. Κατόπιν, μας έδειξε τον τρόπο συντήρησης παλαιών βιβλίων, χειρόγραφα σχέδια, βινιέτες, αρχιγράμματα σε βιβλία γραμμένα σε πάπυρο και παλαιά φύλλα βιβλίων και  τον τρόπο βιβλιοδεσίας τους.

Εντυπωσιακός ήταν ένας φυτολογικός Άτλας του 19ου αιώνα ζωγραφισμένος στο χέρι, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πανεπιστημιακές παραδόσεις στη Γερμανία και είναι μεγάλης συλλεκτικής αξίας. Στο τμήμα της δανειστικής βιβλιοθήκης είδαμε και τον παλαιότερο τρόπο αναζήτησης ενός τίτλου βιβλίου ( πριν τους Η/Υ) με χρήση καρτέλας. Κλείσαμε την επίσκεψη περιπλανώμενοι στους διαδρόμους με τα βιβλία και στα τραπεζάκια του παιδικού τμήματος με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη!

Μερικές σκέψεις των παιδιών:

  «Ο όμιλος της Φιλαναγνωσίας την Παρασκευή 11/1/2019 πραγματοποίησε την επίσκεψή του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά. Εκεί μας έκαναν ξενάγηση σε όλους τους χώρους. Είδαμε από κοντά παλαιότερα βιβλία. Μπήκαμε σε μια τεράστια αίθουσα με υπολογιστές όπου μας έδειξαν διάφορα σάιτ που μπορούμε να βρούμε όποιο βιβλίο θέλουμε μέσα από ένα μεγάλο κατάλογο. Μας εξήγησαν πως λειτουργεί η Δανειστική Βιβλιοθήκη και πως μπορούμε να γίνουμε μέλη. Μπορείτε τώρα κι εσείς να εξερευνήσετε τον κόσμο του βιβλίου εύκολα και απλά αλλά και γρήγορα επειδή είναι δίπλα από το σχολείο σας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και για τα μέλη είναι 7 ΕΥΡΩ το χρόνο.»

Δήμητρα Παππά, Α2

 «Στην βιβλιοθήκη του Πειραιά αρχικά μας εξοικείωσαν με τον χώρο και στην συνέχεια μας έδειξαν πώς να βρίσκουμε το περιεχόμενο του βιβλίου που επιθυμούμε. Στη συνέχεια μας έδειξαν τους χώρους στους οποίους φυλάσσονται τα βιβλία. Στον 4ο όροφο υπάρχουν όλα τα παλιά βιβλία που το καθένα από αυτά αποκάλυπτε την δικιά του ιστορία. Τέλος στον 2ο όροφο ήταν η δανειστική βιβλιοθήκη στην οποία είχε όλων των ειδών τα βιβλία. Επίσης θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι κάθε κατηγορία βιβλίου είχε τον δικό του αριθμό.»

Συρίγος Κωνσταντίνος Α2