Card Library Logo

 


Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$introtext in /unitswww1/unitswww17/att-peiraia/gym-peir-zanneio/gymzanne/public_html/library/plugins/content/extravote/extravote.php on line 190

"Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης" είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο με ιστορικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης. Η συγγραφέας του βιβλίου, κυρία Ελένη Δικαίου έχει βασιστεί σε πληροφορίες που έμαθε για εκείνη την περίοδο από φίλους και συγγενείς της, καθώς η καταγωγή της είναι από τη Σμύρνη. Το μυθιστόρημα περιγράφει πώς ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων και πώς άλλαξε μετά την επίθεση των Τούρκων, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Αυτό το αγόρι είδε τη δολοφονία του ανθρώπου που θαύμαζε περισσότερο από όλους, του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Την ιστορία αυτή διηγείται μαζί με άλλες λεπτομέρειες από την καταστροφή της Σμύρνης στην εργασία που του είχε βάλει ο δάσκαλος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και που τώρα ολοκληρωμένη έχει περάσει στα χέρια ενός νεαρού μεταφραστή. Το βιβλίο αυτό μου άρεσε γιατί, με έναν πιο κατανοητό τρόπο, διδάσκει και μαθαίνει στον αναγνώστη την ιστορία. Επίσης έχει ανατρεπτική πλοκή και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Σοφία Μελά, Α2

Το βιβλίο <<ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης>> το έγραψε μια ταλαντούχα συγγραφέας η Ελένη Δικαίου και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο αναφέρεται σε έναν μεταφραστή, ο οποίος πηγαίνει στην Σμύρνη για ένα συνέδριο το Πάσχα. Εκεί συναντά έναν γέρο πια, πρώην μαθητή της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στον οποίο είχαν βάλει να γράψει μια εργασία με τίτλο <<Η ζωή και το έργο ενός εκ των συμπατριωτών μας τον οποίο θαυμάζω>>. Αυτή την εργασία δεν μπόρεσε να την ολοκληρώσει, έτσι την εμπιστεύεται στον μεταφραστή. Εκείνος προσπαθεί να την τελειώσει κι όταν τελικά τα καταφέρνει είναι σίγουρος για ένα μόνο… πως είπε την αλήθεια ολόκληρη!

Αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Έχει πολλά αληθινά γεγονότα που πραγματικά με συγκίνησαν! Μέσα από αυτό το βιβλίο κατάλαβα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φύση. Επίσης, ήταν πολύ ρεαλιστικό και μέσα από αυτό μπόρεσα να καταλάβω έστω και λίγο πώς ήταν η Σμύρνη πριν καταστραφεί!

Αντωνία Πέπη Α2

Το βιβλίο που διαβάσαμε στην τάξη ονομάζεται ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης, στο οποίο διαδραματίζονται ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν 100 χρόνια πριν . Γράφτηκε από την κυρία Ελένη Δικαίου, την οποία είχαμε την ευκαιρία ως σχολείο να την δούμε από κοντά και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη .

Ένα συνέδριο μεταφραστών λαμβάνει χώρα στη Σμύρνη . Δύο άνθρωποι συναντιούνται τυχαία , ένας νεαρός μεταφραστής και ένας γέρος μαθητής της ευαγγελικής σχολής. Ο τελευταίος κατέχει ένα τετράδιο-ημερολόγιο που περιέχει όλη την αλήθεια για την καταστροφή της Σμύρνης. Ο νεαρός μεταφραστής παίρνει το τετράδιο στα χέρια του και έχει την ευκαιρία να αποκαλύψει την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Είναι σε δίλημμα να ζητήσει βοήθεια από ανθρώπους που μπορεί να αποκρύψουν την αλήθεια ή να προσπαθήσει να βρει μόνος του λύση; Καθώς διαβάσαμε το βιβλίο καταλάβαμε την επιλογή του.

Κατά την γνώμη μου αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. Μου άρεσε αρκετά . Ήταν πολύ καλά γραμμένο και αρκετά ποιοτικό. Πολλές σκηνές περιγράφονταν με πολλές λεπτομέρειες και λόγια που ένιωθες πως ήσουν εσύ μέσα στο βιβλίο , ότι το ζούσες εκείνη την στιγμή...Το συνιστώ σε όλους όσους τους αρέσουν αυτά τα βιβλία.

Άρτεμις Σταυριανουδάκη Α4