Card Library Logo

 

Το 2019 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση (20 Ιουλίου 1969). Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την οργάνωση στο σχολείο μας της Δέσμης Προγραμμάτων, Συνεργασιών και Δράσεων με θέμα «Από τη Γη στη Σελήνη: Από τη Φαντασία στην Πραγματικότητα», μιας διεπιστημονικής «ομπρέλας» δράσεων για τον επετειακό εορτασμό της 50ετίας.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Β4 ασχολήθηκαν με την ανάγνωση και μελέτη του εφηβικού βιβλίου επιστημονικής φαντασίας «Εδώ Σελήνη» της Νίτσας Τζώρτζογλου, εκδ. Κέδρος. Τα παιδιά, για 1 διδακτική ώρα κάθε εβδομάδα στο διάστημα 16 Ιανουαρίου -  4 Ιουνίου 2020, διάβασαν μέσα στην τάξη το βιβλίο, αξιοποίησαν τις επιστημονικές πληροφορίες του βιβλίου για τις διαστημικές αποστολές του ανθρώπου στη Σελήνη, ευαισθητοποιήθηκαν στο φλέγον ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη Γη, διαπίστωσαν την πολυπλοκότητα των σχέσεων των μελών μιας ομάδας και την αναγκαιότητα ύπαρξης πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας μεταξύ τους και συνειδητοποίησαν τον ζωτικό ρόλο της αποφασιστικότητας, της ψυχραιμίας και της αισιόδοξης προοπτικής απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Παράλληλα, ανέπτυξαν τις αρετές της φαντασίας, της ενσυναίσθησης και της κριτικής σκέψης, ενώ ενθαρρύνθηκαν στην καλλιέργεια της δημιουργικής γραφής, με αποτέλεσμα κάποια να μπουν στους ρόλους τόσο των μικρών και όσο και των ενήλικων ηρώων του έργου, άλλα να καταγράψουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους ως κοσμοναύτες, άλλα πάλι να φανταστούν τη δική τους κατασκήνωση στη Σελήνη και μερικά να αποτυπώσουν με ξεχωριστή ευγλωττία τις εντυπώσεις τους από την ανάγνωση του συγκεκριμένου εφηβικού μυθιστορήματος , εστιάζοντας στις κοινωνικές και ηθικές αξίες που αυτό προβάλλει.

     Εδώ Σελήνη - Νίτσα Τζώρτζογλου | BestPrice.gr                     

Το παραγόμενο υλικό αναρτήθηκε στην πλατφόρμα e-class του ΠΣΔ https://eclass.sch.gr/modules/document/?course=G1618364, στο μάθημα με τίτλο «Εδώ Σελήνη», Νίτσα Τζώρτζογλου.

Μαρινάτου Ελένη