Δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης μας
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη Δευτέρα 13/5/2024 η ομάδα της βιβλιοθήκης του σχολείου μας ξεναγήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Πειραιά. Η επικεφαλής βιβλιοθηκονόμος ενημέρωσε τα παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τον τρόπο αναζήτησης τεκμηρίων. Επίσης, τα συνόδευσε στην αίθουσα που φυλάσσονται τα παλαιά βιβλία, στην οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν παλαίτυπα και χειρόγραφα βιβλία. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, πολλά παιδιά της ομάδας μας έγιναν μέλη της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης (21 Μαρτίου) , η ομάδα μας οπτικοποίησε στίχους από το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Αν δεν μού ‘δινες την ποίηση Κύριε»
Νικηφόρος Βρεττάκος
Αν δεν μού 'δινες ποίηση Κύριε
Ἂν δὲ μούδινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θάχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω.
Αὐτὰ τὰ χωράφια δὲ θάταν δικά μου.
Ἐνῷ τώρα εὐτύχησα νἄχω μηλιές,
νὰ πετάξουνε κλώνους οἱ πέτρες μου,
νὰ γιομίσουν οἱ φοῦχτες μου ἥλιο,
ἡ ἔρημός μου λαό,
τὰ περιβόλια μου ἀηδόνια.
Λοιπόν; Πῶς σου φαίνονται; Εἶδες
τὰ στάχυά μου, Κύριε; Εἶδες τ' ἀμπέλια μου;
Εἶδες τί ὄμορφα ποὺ πέφτει τὸ φῶς
στὶς γαλήνιες κοιλάδες μου;
Κι' ἔχω ἀκόμη καιρό!
Δὲν ξεχέρσωσα ὅλο τὸ χῶρο μου, Κύριε.
Μ' ἀνασκάφτει ὁ πόνος μου κι' ὁ κλῆρος μου μεγαλώνει.
Ἀσωτεύω τὸ γέλιο μου σὰν ψωμὶ ποὺ μοιράζεται.
Ὅμως,
δὲν ξοδεύω τὸν ἥλιό σου ἄδικα.
Δὲν πετῶ οὔτε ψίχουλο ἀπ' ὅ,τι μοῦ δίνεις.
Γιατί σκέφτομαι τὴν ἐρμιὰ καὶ τὶς κατεβασιὲς τοῦ χειμῶνα.
Γιατί θἄρθει τὸ βράδι μου. Γιατί φτάνει ὅπου νἆναι
τὸ βράδι μου, Κύριε, καὶ πρέπει
νἄχω κάμει πρὶν φύγω τὴν καλύβα μου ἐκκλησιὰ
γιὰ τοὺς τσοπάνηδες τῆς ἀγάπης.
«Το λουζεράκι»
Ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε φέτος στην τάξη ήταν το βιβλίο «Το λουζεράκι» της Ελένης Τασοπούλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Το βιβλίο «Το λουζεράκι» της Ελένης Τασοπούλου είναι ένα μυθιστόρημα για τον σχολικό εκφοβισμό, γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, αφού απευθύνεται στους εφήβους. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Θάλεια, μια μαθήτρια Γυμνασίου, η οποία είναι μια ήσυχη παρουσία στο σχολείο, ένα κορίτσι που περνάει απαρατήρητο, και γίνεται ο εύκολος στόχος για πειράγματα και σχολικό εκφοβισμό. Τα γεγονότα όμως που ακολουθούν θα κάνουν την Θάλεια πιο δυνατή, θα αποκτήσει υψηλή αυτοπεποίθηση και θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της. (Μιχάλης Ανδρεαδάκης, Β1)
Τεχνικά είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με ένα έξυπνο τίτλο προερχόμενο από την αγγλική λέξη «loser», ώστε να καταλάβουμε εξ αρχής το θέμα της ιστορίας. Η κλιμακωτή και γρήγορη αφήγηση δεν κάνει την ανάγνωση της ιστορίας βαρετή. Αντιθέτως, μας προκαλεί συναισθήματα λύπης και θυμού, ειδικά όταν η πρωταγωνίστριά της εκφοβίζεται σωματικά και λεκτικά, κάνοντας τον αναγνώστη να θέλει να επέμβει στην πλοκή του βιβλίου για να βοηθήσει τη Θάλεια. Όμως η συγγραφέας μας ικανοποιεί με το αίσιο τέλος όπου η πρωταγωνίστρια της βρίσκει την χαμένη της αυτοπεποίθησή και αντιδρά, αφήνοντάς στο μυαλό μας τη φράση «Κανένας άνθρωπος δεν είναι λουζεράκι. Κανένας!». Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. (Μιχαέλα Ανδρεαδάκη. Β1)
Αρχικά, “το λουζεράκι” μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θα μου μείνει αξέχαστο , όχι μόνο για τον απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο συγγραφής του, αλλά και για τα μηνύματα που μεταδίδει στους αναγνώστες του. Θα πρότεινα το συγκεκριμένο βιβλίο διότι μπορούν να το διαβάσουν και παιδιά , αλλά και ενήλικες χωρίς να δυσκολευτούν . Θέτει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα ,δηλαδή τον εκφοβισμό σε μικρή ηλικία , και καταφέρνει με εύστοχο τρόπο να τον δούμε από την πλευρά του θύματος ,παρουσιάζοντάς μας την δυναμική του να μιλάς και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου όταν κάποιος σε ενοχλεί .Το βιβλίο είναι πολύ καλά δομημένο και γεμάτο ανατροπές , κάνοντάς το ακόμη πιο ενδιαφέρον. (Αθηνά Γιαλλάφου, Β1)
Κάτι δυσάρεστο που παρατήρησα στο βιβλίο είναι το απλό και βαρετό τέλος . Προσωπικά θα προτιμούσα χίλιες φόρες ένα περίεργο βίαιο ή ακόμα και δυσάρεστο φινάλε παρά την ασφαλές και αναμενόμενη επιλογή που επέλεξε η συγγραφέας .Σαν σύνολο το βιβλίο είναι εκπληκτικό και το συστήνω σε οποιονδήποτε να το διαβάσει . (Γιάννης Γούτσος, Β1)
Αυτό που θαύμασα ιδιαίτερα στο βιβλίο είναι πως η συγγραφέας περιγράφει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα με τον τρόπο που τα βιώνουν οι σημερινοί έφηβοι, κάτι που είναι δύσκολο να αντιληφθεί όποιος δε βρίσκεται στη συγκεκριμένη ηλικία. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι πολύ κοντά στην απλή καθημερινή και κάνει τους μικρούς αναγνώστες να νιώθουν πιο οικεία. Επίσης, το τέλος του είναι πολύ όμορφο και αισιόδοξο για το μέλλον. (Βαλέρια Γιαρικάνη, Β1)
Στα αρνητικά το μόνο που δεν μου άρεσε σε αυτό το βιβλίο είναι το πώς τελειώνει γιατί όχι μόνο το τέλος του ήταν βαρετό, αλλά κατά την γνώμη μου, δεν παρουσιάζει σωστά το πώς αντιμετωπίζεται ο σχολικός εκφοβισμός, αφού η πρωταγωνίστρια σε όλη την διάρκεια του βιβλίου δεν το είπε στους καθηγητές της ούτε στους γονείς της παρά μόνο στο τέλος. Θα πρότεινα σε όλους να το διαβάσουν αφού αυτό το βιβλίο καλύπτει το θέμα του εκφοβισμού το όποιο είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας. (Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Β1)
Η αφήγηση είναι ρεαλιστική με διαρκή και γρήγορη εναλλαγή συμβάντων χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Οι περιγραφές προσώπων και συνθηκών είναι σύντομες και περιεκτικές, όπως ακριβώς ταιριάζει στον ρυθμό της ζωής των εφήβων. Το μόνο αρνητικό που θα επεσήμανα σε αυτό το βιβλίο είναι ότι οι συμπτώσεις των περιστατικών είναι κάπως υπερβολικές καθώς και οι μεταπτώσεις της ηρωίδας. Σίγουρα θα πρότεινα το βιβλίο σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού αλλά και γυμνασίου, κυρίως επειδή διαπραγματεύεται ζητήματα που τα απασχολούν όπως η αναζήτηση της ταυτότητάς τους και οι μεταξύ τους σχέσεις και προσφέρει ευκαιρίες να τα δουν με άλλη ματιά. (Ελευθέριος Απειρανθίτης, Β1)
Επίσης, το βιβλίο έχει απλή και κατανοητή γραφή με ωραίο λεξιλόγιο, ώστε να προσεγγίσει τους εφήβους και να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τέλος, εάν είχε περισσότερη δράση, σίγουρα θα ήταν ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. (Γαβριήλ Βελιδάκης, Β1)
Πρόσφατα διάβασα ένα λογοτεχνικό βιβλίο, το Λουζερακι. Έχω να πω πως η εμπειρία μου διαβάζοντας το ήταν παρά πολύ καλή .Μου άρεσε παρά πολύ το μήνυμα που ήθελε να περάσει και πιστεύω πως πολλά παιδιά θα ταυτιστούν με την ιστορία της 14χρονης Θάλειας ή όπως την αποκαλούσαν οι συμμαθητές της “χάλια φάτσα ”,αφού έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Παρόλα αυτά θεωρώ πως το τέλος υστερεί πολύ. Αφού λοιπόν έχουμε βιώσει όλη την αγωνιά με το πως η Θάλεια θα καταφέρει να γλιστρήσει από την παγίδα του Νίκου , η συγγραφέας δεν μας δίνει το επιθυμείτο συνταρακτικό τέλος που όλοι μας περιμέναμε. (Κωνσταντίνος Λεοντσίνης, Β1)
Από την άλλη μεριά , υπάρχουν και μερικά αρνητικά στοιχεία. Για αρχή ,δεν υπάρχουν καθόλου εικόνες ,οπότε δεν είναι πολύ ελκυστικό ειδικά για τα παιδιά .Επίσης ,υπάρχουν πολλές λυπητερές σκηνές και ελάχιστες χιουμοριστικές ,αυτό μπορεί μεν να δίνει έμφαση στη σοβαρότητα του προβλήματος της Θάλειας αλλά δίνει συνεχώς μια αίσθηση θλίψης στους αναγνώστες. Τέλος, η ιστορία κλείνει κάπως απότομα διότι, η Θάλεια έχει περάσει παρα πολλά εξαιτίας των συμμαθητών της και παρόλα αυτά κανείς δεν της ζητά συγγνώμη. (Γιάννης Δημογέροντας, Β1)
Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αντικατοπτρίζει προβλήματα τα οποία, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν πολλοί έφηβοι στην εποχή μας, ευαισθητοποιεί και δίνει με την απλή και ρεαλιστική γραφή του ένα αισιόδοξο μήνυμα για τα αδιέξοδα των νέων. (Γεωργία Ακρίβου, Β1)
Όταν το διάβασα, κατάλαβα ότι πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας επηρεάζουν, γιατί πολύ απλά είμαστε μοναδικοί. (Πελαγία Καπράλου, Β1)
Στόχος του βιβλίου είναι να μας δείξει ότι τα θύματα αυτά, όπως η Θάλεια, δίνουν αφορμή σε τέτοιες συμπεριφορές γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να σταμάτησουν το σχολικό εκφοβισμό. Η ευαισθησία αυτή είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Όπως και στην πραγματικότητα, η Θάλεια ψάχνει μια ευκαιρία ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να δείξει την αξία της. Το λουζεράκι, όπως και ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και σκέψης για κάθε άνθρωπο, είμαστε δηλαδή αυτό που σκεφτόμαστε. (Γιάννης Σταματίου, Β4)
Η συγγραφέας επιτυγχάνει με πολύ εύστοχο τρόπο, να παρουσιάσει τον εκφοβισμό με μια διαφορετική ματιά, αποφεύγοντας κλισέ και μελοδραματικά στοιχεία που θα απωθούσαν τους αναγνώστες. (Νεκτάριος Παπανικολάου, Β4)
Το βιβλίο κλείνει με ένα τέλειο ηθικό δίδαγμα, το ότι κανένας δεν είναι λουζεράκι. Το βιβλίο έχει πολύ ωραία πλοκή και ηθικό δίδαγμα, αλλά πιστεύω ότι είναι μικρό. (Αντώνης Σκαλοχωρίτης, Β4)
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι οι εκπλήξεις και οι ανατροπές που γίνονται κατά την εξέλιξη του έργου προσθέτουν στοιχεία αγωνίας και κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Μέσα από την αφήγηση της η συγγραφέας προσπαθεί να μας φανερώσει τις συνέπειες του εκφοβισμού αλλά και παράλληλα προωθεί το μήνυμα της αλληλεγγύης καθώς και προτρέπει την αντίσταση κάθε παιδιού σε αυτό το επιβλαβές φαινόμενο που επικρατεί στο σχολικό περιβάλλον αλλά και γενικά στην σημερινή κοινωνία. (Ηλίας Σαμαρτζής, Β4)
Το πολυβραβευμένου βιβλίο «Λουζεράκι» μας διηγείται την συγκινητική και σκληρή καθημερινότητα που βιώνει κάθε παιδί που δέχεται σχολικό εκφοβισμό μέσα από τα μάτια της Θάλειας, ενός κοριτσιού που αναζητά τον εαυτό της σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να την απορρίπτει.
Αρχικά, ενώ ήταν ένα ήπιων τόνων κορίτσι που περνούσε απαρατήρητο, ξαφνικά μια παρεξήγηση την καθιστά στόχο προσβολών και πειραγμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η ηρωίδα πρέπει να βρει την δύναμη να αντιμετωπίσει τους συμμαθητές της αλλά και να αποκτήσει την απαιτουμένη αυτοπεποίθηση. (Νίκος Χαραμής, Β4)
Το ηθικό δίδαγμα που είχε στο τέλος του βιβλίου δηλαδή να μην αφήνεις αρνητικά σχόλια να σε ταρακουνήσουν και να σε βαφτίσουν διάφορα ονόματα που εσύ πραγματικά δεν είσαι είναι μια έμμεση δόση βοήθειας και θάρρους σε παιδιά που τραμπουκίζονται από άλλους μαθητές και δε τολμούν να κάνουν τίποτα για αυτό . Συνοπτικά, τούτο το βιβλίο θα το πρότεινα σε κάθε ένα από μαθητές γυμνασίου με λυκείου είτε για απλή ,χαλαρωτική ανάγνωση είτε για να ενθαρρύνω ευαίσθητους μαθητές σε παρόμοιου είδους θέμα.(Βασίλης Τσαμίλης, Β4)
Το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αναταράξεις που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι και πως μπορούν να ξεπεραστούν με αυτοπεποίθηση και υποστήριξη από τους φίλους τους.
Με λίγα λόγια ,η ιστορία της Θάλειας μας δίνει σημαντικά μαθήματα για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και την ανακάλυψη του εαυτού μας μέσα από τις δυσκολίες και τις εμπειρίες μας.
(Μάνος Τσατσαλής, Β4)
Το βιβλίο προκαλεί ενδιαφέρον σε πολλούς ανθρώπους καθώς κάποια από τα γεγονότα μπορεί να τα έχουν βιώσει. Επίσης, είναι ωραίο ότι βλέπουμε τους καλούς να νικάνε στο τέλος. Κάτι άλλο θετικό στο βιβλίο είναι πως οι νταήδες μπορούν να μάθουν πώς νιώθουν τα θύματα τους και να σταματήσουν να τους κάνουν κακό.
Τέλος, πιστεύω ότι θα ήταν καλό αν συνεχιζόταν η ιστορία λίγο ακόμα. Ίσως να βλέπαμε τις αντιδράσεις των συμμαθητών της Θάλειας για την παράσταση ή τους συμμαθητές της να ζήταγαν καμιά συγγνώμη για όσα έκαναν στην Θάλεια. (Ντιόρι Ρουστέμι, Β4)
Συμβουλεύω όποιος σκέφτεται να αγοράσει αυτό το βιβλίο να το πάρει, γιατί αυτό το βιβλίο έχει πολύ ωραίους χαρακτήρες και μια πολύ ωραία ιστορία. (Στάθης Ψυχογιός, Β4)
Πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι το ότι η συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει ρεαλιστική και γλαφυρή γραφή, πως τα πρόσωπα μπορούν να χαρακτηριστούν ως αξιόπιστα. Πέρα από πλεονεκτήματα κάθε βιβλίο έχει και μειονεκτήματα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο το μοναδικό μειονέκτημα που υπάρχει είναι πως η συγγραφέας περιγράφει κάποιες σκηνές βίας οι οποίες μπορεί να είναι σοκαρίστηκες για τους ευαίσθητους αναγνώστες. (Σοφία Ρουφάνη, Β4)
Το μυθιστόρημα αυτό έχει απλή και λιτή γλώσσα, κάτι που το κάνει ευανάγνωστο και ευνόητο στους νεαρούς και στους ενήλικους αναγνώστες. Μέσω της ιστορίας βλέπουμε το πως ένα έφηβο κορίτσι από εκεί που αποδεχόταν ό,τι χαρακτηρισμό και παρατσούκλι της έδιναν, να αντιστέκεται και να καταλαβαίνει την αληθινή αξία της. Επιπλέον, κάνει τον αναγνώστη να νιώσει τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας και να αντικρίσει την δυσκολία της να ανακαλύψει την αυτοεκτίμησή της. (Μαριαλένα Σλουμάτη, Β4)
«Το λουζεράκι» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που απευθύνεται στους εφήβους και παρουσιάζει τον εκφοβισμό μέσα από μια διαφορετική ματιά, περιλαμβάνοντας μια ποικιλία συναισθημάτων και χαρακτήρων. Ωστόσο, ένα στοιχείο που κατά τη γνώμη μου τραβάει τους αναγνώστες είναι οι πολλές ανατροπές και εκπλήξεις που υπάρχουν στην ροή του βιβλίου. (Μαριέττα Χαραλαμποπούλου,Β4)
Το βιβλίο είναι πολύ καλά δομημένο και κάνει φανταστική δουλειά στο να μην σε κάνει να βαριέσαι, ειδικά τους έφηβους. Επίσης ,δεν μιλάει για το θέμα του bullying με κλισέ και άβολο τρόπο, αντιθέτως ο τρόπος γραφής του είναι απλός και διασκεδαστικός εφόσον υποτίθεται ότι το βιβλίο το γράφει η ίδια η Θάλεια. (Γεράσιμος Ρόκκος, Β4)
.Το συγκεκριμένο βιβλίο μας δίνει την δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούμε με την πρωταγωνίστρια και να δούμε με μία άλλη οπτική την απομόνωση και την απόρριψη που ζουν κάποια παιδιά στις μέρες μας. Αντίθετα, μπορεί να ταυτιστούμε και να πάρουμε μαθήματα ζωής μέσα από τις περιπέτειες που ζει καθημερινά η ηρωίδα μας, Θάλεια. (Μάρθα Φλεβάρη, Β4)
Επίσκεψη της συγγραφέα κ. Ελένης Τασοπούλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας κ. Ελένη Τασοπούλου. Η κ. Τασοπούλου μίλησε με τους μαθητές της Β Γυμνασίου για το βιβλίο της «Το λουζεράκι » από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Οι μαθητές συζήτησαν μαζί της για τους ήρωες του βιβλίου και για το σχολικό εκφοβισμό που αποτελεί το θέμα του.
Επίσκεψη της συγγραφέα κ. Μαρίας Αγγελίδου
Στις 5 Μαρτίου 2024 η βραβευμένη συγγραφέας κ. Μαρία Αγγελίδου τίμησε με την παρουσία της το σχολείο μας. Η κ. Αγγελίδου μίλησε με τους μαθητές του Β1 και του Β4 για τη σειρά βιβλίων της «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να την ρωτήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας στη δουλειά του, καθώς και να εξερευνήσουν πτυχές της Βυζαντινής Ιστορίας που δεν υπάρχουν στα σχολικά βιβλία.
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΩΜΑΤΑ
Ως μαθητής της Δευτέρας Γυμνασίου, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο» ένιωσα σαν να ζω τα γεγονότα, να συνδέομαι με τους ήρωες και να αντιλαμβάνομαι καλύτερα την ιστορία διαχωρισμένη σε μικρότερες αληθινές ιστορίες, αλλά που εξιστορούνται σαν παραμύθι με χρώματα και μύθους. Το πιο εντυπωσιακό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πως η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου, έχει συνδέσει τα χρώματα με τις ιστορίες. Το κόκκινο το συνδέει με το αίμα που έβαψε την Κωνσταντινούπολη καθώς και τη φωτιά που την έκαψε. Επιπλέον, ο τρόπος που περιγράφονται όλα αυτά όχι μόνο σε ελκύει περισσότερο αλλά και σε κάνει να αγαπήσεις και να εκτιμήσεις την ιστορία του τόπου σου. Το βιβλίο αυτό μπορεί να ωθήσει τους μαθητές να μελετήσουν το μάθημα της ιστορίας χωρίς να το βλέπουν σαν ένα βουνό από ημερομηνίες και πληροφορίες αλλά σαν ένα παραμύθι. Αυτό λοιπόν πετυχαίνει η συγγραφέας: να κάνει ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα μαθήματα του σχολείου ένα παραμύθι ευχάριστο ακόμα και σε παιδιά πολύ μικρότερης ηλικίας. (Λευτέρης Απειρανθίτης, Β1)
Το βιβλίο πραγματεύεται με μεγάλη επιτυχία την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μέσα από τις ποικίλες και παραστατικές εικόνες που χρησιμοποιεί η συγγραφέας ,ζωντανεύουν όλα τα χρόνια της ακμής και της ύπαρξης του Βυζαντίου. Παράλληλα, με την παρουσίαση των έξι χρωμάτων στα βιβλία τραβάει το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη. (Αναστασία Δρόσου, Β1)
Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, είτε μεγάλος, είτε μικρός, δεν είναι δυνατό να μην σκεφτεί πόσο πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν η Ιστορία αν γραφόταν έτσι, δηλαδή με χρώματα, με μύθους και αλήθειες και με μία γραφή που αποτυπώνει με τρόπο παραστατικό μια εποχή γεμάτη πλούτο, μεγαλείο, δολοπλοκίες και πάθη. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε στις διάφορες μάχες, το χρώμα της φωτιάς από το κάψιμο της Κωνσταντινούπολης και την λύσσα και τα πάθη των πρωταγωνιστών που διψούν για αίμα, πλούτο και εξουσία.
Για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του, αυτό το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ, αφού ζωντάνεψε στα μάτια και την φαντασία μία ολόκληρη εποχή, μου προσέφερε γνώσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και με έφερε σε επαφή με απόψεις και συμπεράσματα που με έκαναν να δω την Βυζαντινή Ιστορία με μία πιο κριτική ματιά. Τέλος, πρέπει να κάνω αναφορά και στην καταπληκτική εικονογράφηση, η οποία σε συνδυασμό με τη λογοτεχνική γραφή, παρουσιάζει με ζωντανό τρόπο αυτή την κόκκινη εποχή. (Γεωργία Ακρίβου, Β1)
Η ιστορία που μου άρεσε περισσότερο είναι η τέταρτη «Ο χρεωμένος στρατός» γιατί είναι αυτή με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η πιο συναρπαστική. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών ,και το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις της ιστορίας , καθώς θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα γεγονότα του παρελθόντος μ’ έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο.(Ανδρεαδάκης Μιχάλης, Β1)
Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με ένα «μυστηριώδη» τίτλο που δεν μας παραπέμπει αμέσως στο περιεχόμενο της ιστορίας. Οι διαφορετικές και σύντομες ιστορίες δεν κάνουν την αφήγηση βαρετή και επιτρέπει στον αναγνώστη να θυμάται εύκολα τους πρωταγωνιστές. Πιστεύω πως αν η συγγραφέας εστίαζε σε μία μόνο ιστορία κατακτητών το περιεχόμενο δεν θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά η συγγραφέας μας προκαλεί από την αρχή συναισθήματα λύπης και θυμού, τα οποία συνεχίζονται μέχρι τις τελευταίες σελίδες, εφόσον είναι γνωστό πως δεν υπάρχει ευτυχισμένο τέλος για το Βυζάντιο. Επιπλέον, θεωρώ πως αν ο αναγνώστης δεν γνωρίζει καθόλου την ιστορία των βυζαντινών χρόνων ίσως δυσκολευτεί στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων. Γι’ αυτό το λόγο, θα το πρότεινα σε μαθητές που ήδη έχουν διδαχθεί το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. (Μιχαέλα Ανδρεαδάκη, Β1)
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η υπέροχη εικονογράφησή του που υπάρχει-αν όχι σε κάθε σελίδα- στις περισσότερες και συνοδεύει εξαιρετικά το κείμενο, χωρίς να το επισκιάζει. Ταυτόχρονα, σε κάνει να θέλεις να κοιτάξεις καλύτερα και να προσέξεις τις λεπτομέρειες της κάθε εικόνας.
Σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που δε με ικανοποίησε ιδιαίτερα, η αίσθηση της απουσίας πλοκής. Φτάνοντας προς το τέλος κάθε ιστορίας, το ενδιαφέρον παρέμενε ζωντανό μέχρι που συνειδητοποιούσα πως η συγκεκριμένη υπόθεση δε συνεχιζόταν, αλλά η συγγραφέας προχωρούσε στην αφήγηση της επόμενης. Θεωρώ πως αν υπήρχε μία σύνδεση μεταξύ των ιστορικών και των φανταστικών γεγονότων και χαρακτήρων, το βιβλίο θα γινόταν ακόμα καλύτερο. (Βαλέρια Γιαρικάνη,Β1)
Το Βυζάντιο σε 6 χρώματα είναι μια σειρά βιβλίων της Μαρίας Αγγελίδου. Το πράσινο είναι το πέμπτο χρώμα της σειράς μετά το κόκκινο, το χρυσό, το μαύρο και το άσπρο. Μέσω του βιβλίου η συγγραφέας προσπαθεί να μας διδάξει ότι η ιστορία δεν είναι μόνο ημερομηνίες και ονόματα. Η ιστορία με βάση το νόημα του βιβλίου είμαστε εμείς, οι πρόγονοί μας και οι απόγονοί μας.(Γιώργος Τσοτσορός, Β4)
Το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου "Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα" μας ταξιδεύει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί έξι χρώματα για να αναπαραστήσει τις διαφορετικές πτυχές της βυζαντινής τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φύση και τη χλωρίδα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν μια από τις πιο εύφορες και γόνιμες περιοχές της Ευρώπης. Το πράσινο είναι επίσης το χρώμα της ελπίδας, και της αισιοδοξίας, που είναι δύο ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον βυζαντινό πολιτισμό.
Το βιβλίο της Αγγελίδου είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιστορίες. Η συγγραφέας καταφέρνει να κάνει το Βυζάντιο να φαίνεται ζωντανό και πραγματικό, και ο αναγνώστης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τον βυζαντινό πολιτισμό.
Το βιβλίο "Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα" είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα σας κάνει να δείτε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ένα νέο μάτι. (Βαγγέλης Σκανδάμης, Β4)
Κατά την γνώμη μου, το βιβλίο ¨Το Βυζάντιο σε 6 χρώματα: Το πράσινο¨ είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Είναι χωρισμένο σε τέσσερις ιστορίες, που η κάθε μία, παρόλο που διαφέρουν, αφορά το Βυζάντιο και το πράσινο χρώμα. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο τίτλος συνδέεται και με τις 4 ιστορίες. Κάθε μία είναι αφιέρωμα σε πρόσωπα ή γεγονότα. Ο συγγραφέας τα εξιστορεί και τα αναπτύσσει με πολύ όμορφο τρόπο με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να γίνεται ένα με την πραγματικότητα του βιβλίου. (Στέφανος Στράτης,Β4)
Τέλος, κάτι άλλο που μου άρεσε πραγματικά είναι οι πολύχρωμες και μαγευτικές εικόνες που υπάρχουν σε όλο το βιβλίο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως, είναι το παλαιοκλασικό στοιχείο των εικόνων του βιβλίου που συνήθως τα μοντέρνα βιβλία δεν το έχουν. (Χριστίνα Φιλιππακοπούλου,Β4)
Επίσης, οι ιστορίες είναι χωρισμένες και συμπιεσμένες σε λίγες σελίδες οπότε το βιβλίο συγκρατεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Συνοπτικά, το βιβλίο είναι το πιο κατάλληλο για κάποιον που θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο σε μικρή έκταση και να έχει ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Βυζαντινό κόσμο. (Βασίλης Τσαμίλης, Β4)
Κατά την γνώμη μου αυτό το βιβλίο είναι πολύ καλό και καθόλου βαρετό διότι είναι μόνο 90 σελίδες και διαβάζεται πολύ γρήγορα. Επίσης αυτό το βιβλίο είναι και για μικρούς και για μεγάλους άρα μπορείς κάλλιστα να το διαβάσεις με το παιδί σου ή με τον γονιό σου. Επιπλέον μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι η συγγραφέας γράφει για διάφορα πρόσωπα και ζητήματα της εποχής και δεν εστιάζει μόνο σε έναν άνθρωπο ή ένα γεγονός άρα μπορείς να μάθεις περισσότερα πράγματα. (Γιώργος Χρυσοστομίδης, Β4)
Θα το πρότεινα σε παιδιά σχεδόν στην εφηβεία, περίπου 7-12 χρονών. Αφού είναι ένα σύντομο βιβλίο καθώς έχει μόνο 104 σελίδες και είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα. Τέλος η συγγραφέας (Μαρία Αγγελίδου) φρόντισε το βιβλίο να έχει και μία εξαιρετική εικονογράφο (Κατερίνα Βερούτσου). Έτσι μας κάνει να καταλαβαίνουμε τις σκηνές με περισσότερη σαφήνεια. (Βασιλική Τσόκα, Β4)
Η ενδιαφέρουσα πλοκή συνδυάζεται με μία λεπτομερή περιγραφή του χρόνου και του τόπου δίνοντας μας την εντύπωση πως ζήσαμε και εμείς το κομμάτι της ιστορίας που διηγείται .Η συγγραφέας μέσα από αυτό το έργο πετυχαίνει την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική αφήγηση και στη λογοτεχνία. (Ηλίας Σαμαρτζής, Β4)
Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, της ελπίδας, των παραμυθιών, αλλά και του φόβου, των μαχών και της ζήλιας. Μέσα από ιστορίες με πλούσιο περιεχόμενο, που συνδέονται με το πράσινο χρώμα, το βιβλίο μας ταξιδεύει στο παρελθόν του Βυζαντίου με ιστορίες για αυτοκράτορες, στρατηγούς και ονειροπόλους καθημερινούς ανθρώπους. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, πράγμα στο οποίο συμβάλλει η πολύ όμορφη εικονογράφηση. Αυτό το βιβλίο μας φέρνει κοντά στην καθημερινότητα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις σχέσεις των ανθρώπων την εποχή του Βυζαντίου και, ενώ απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από 6 ετών, μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. (Βασίλης Χατζηκωνσταντίνου, Β4)
Αυτό το βιβλίο με εξέπληξε με έναν εντυπωσιακό τρόπο, αφού για πρώτη φορά διάβασα κείμενα για ιστορικά γεγονότα, τα οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν εικόνες των συμβάντων στο μυαλό μου και να τα καταλάβω τόσο εύκολα. Με συνάρπασε αρκετά, διότι περιγράφει τα γεγονότα με έναν τόσο ευνόητο και ταυτόχρονα τόσο λεπτομερή τρόπο. Επίσης, μου άρεσε το πως συνδυάζει με έναν καταπληκτικό τρόπο, την λογοτεχνική αφήγηση με τα ιστορικά στοιχεία.(Μαριαλένα Σλουμάτη,Β4)
Αρχικά, είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν περιλαμβάνει ιστορίες μόνο από την Κωνσταντινούπολη αλλά φτάνει ως τη μακρινή Κίνα και τη Βαγδάτη. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης κατανοεί καλύτερα τη σύνδεση της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τις άλλες χώρες. Οι ιστορίες που αφηγείται, δεν υπάρχουν στα σχολικά βιβλία. Γι’ αυτό ενθουσιάζουν και κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί και να προβληματιστεί, όπως στη Στάση του Νίκα, για την οποία οι μαθητές διδάσκονται την πλευρά του Ιουστινιανού και όχι την αλήθεια των Πράσινων και των Βένετων. Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέροντα και τα υστερόγραφα κάθε ιστορίας που δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η εικονογράφηση του βιβλίου από την Κατερίνα Βερούτσου βοηθάει να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα ιστορικά γεγονότα. Χρησιμοποιεί, επίσης, το πράσινο περισσότερο από τα άλλα χρώματα συνδέοντας τις εικόνες με τον τίτλο του βιβλίου. (Νεκτάριος Παπανικολάου, Β4)
Τα γεγονότα προβάλλονται με την μορφή ιστορίας-παραμυθιού καθώς και έχουν προστεθέι επιπλέον στοιχεία και εικόνες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων,τις θρησκευτικές αντιλήψεις που επικρατούσαν,τις εργασίες τους και τις ασχολίες της εποχής,κάτι το οποίο σίγουρα παροτρύνει και βοηθάει έναν νεαρό μαθητή να κατανοήσει καλύτερα το μάθημα. Συνοψίζοντας, πιστεύω πως είναι ενα εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα τόσο απο μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου όσο και από ενήλικες στον ελεύθερό τους χρόνου και το συστήνω ανεπιφύλακτα !(Μαριλίζα Χαραλαμπάκη, Β4)
Γενικώς πιστεύω πως το βιβλίο αυτό είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους ανεξαρτήτως εάν τους αρέσει η ιστορία ή όχι ,καθώς είναι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, χωρίς περιττές πληροφορίες που θα κουράσουν τον αναγνώστη. (Γιώργος Χρυσανθακόπουλος, Β4)
Προσωπικά, το βιβλίο αυτό μου προσέφερε ακόμα και διαφορές άλλες γνώσεις. Για παράδειγμα, διδάχτηκα σύνθετες λέξεις που εμπλούτισαν το λεξιλόγιο μου και δύσκολα θα αναγνώριζα στην καθημερινή μου ζωή αν δεν διάβαζα το βιβλίο. Επίσης, μου μετέδωσε και μια διαφορετική πλευρά των γεγονότων στο Βυζάντιο, πιο λεπτομερή και ενδιαφέρουσα και με βοήθησε αρκετά στην κατανόηση ιστορικών γεγονότων μέσα από συγκεκριμένες ανθρώπινες συμπεριφορές κι καταστάσεις. Σε αυτό συνέβαλε και η εικονογράφηση, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου βιβλίου. (Νίκος Χαραμής, Β4)
Στο πράσινο βιβλίο οι αναγνώστες μαθαίνουν για την στάση του Νίκα, για τον δρόμο του Μεταξιού, για τον οίκο της Σοφίας και για την μάχη του Ματζικέρτ μέσα από μια ενδιαφέρουσα γραφή που θυμίζει περισσότερο λογοτεχνία, (επειδή είναι λογοτεχνία) χωρίς όμως να λείπει η αλήθεια (δηλαδή δεν είναι παραμύθι).
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δημιοuργική και θα σας πρότεινα να το διαβάζατε και εσείς. Εγώ πάντως έμαθα πολλά από αυτό το βιβλίο. (Γεράσιμος Ρόκκος, Β4)
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Στις 23 Ιανουαρίου 2024 η ομάδα της σχολικής βιβλιοθήκης επισκέφτηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες οι οποίοι αποτελούν τη νέα γενιά χρηστών. Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, ξεναγήθηκαν στους χώρους της και στις εκθέσεις που φιλοξενούνταν σε αυτούς.
Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Φέτος διαβάσαμε στην τάξη το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το βιβλίο αυτό θέλει να μας τονίσει ότι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός, αντίθετα όλοι είμαστε διαφορετικοί και η διαφορετικότητα μας κάνει αυτό που είμαστε. Η ιστορία αυτή , αποτελεί έναυσμα για τη μελέτη τόσο της σύγχρονης , όσο και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και κατά τη γνώμη μου είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες καθώς εξυμνεί τη φιλία , τη διαφορετικότητα , την αντίσταση και την έννοια της κληρονομιάς.Ένιωθα πως κάποιες φορές πως ήμουν η ηρωίδα του βιβλίου, διηγούμουν εγώ όλα αυτά τα γεγονότα, επειδή οι εικόνες όλες ήταν πολύ ζωντανές, και, παρόλο που δεν είχε το βιβλίο , μπορούσες να τις φανταστείς. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο , όμως το γεγονός ότι μας ταξιδεύει τόσο πολύ στον κόσμο της φαντασίας είναι για μένα ένα στοιχείο που δε μου άρεσε. Αθηνά Γιαλλάφου Α1
…. Ένα βασικό πράγμα που έμαθα από αυτήν την ιστορία η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα είναι ότι κάποτε τα παιδιά όπως και η Αγγελίνα ζητούσαν να λάβουνε γνώσεις από κάπου κατά την διάρκεια της κατοχής καθώς είχαν κλείσει τα σχολεία, ενώ τώρα τα παιδιά δεν σέβονται αυτά που τους προσφέρονται με τόση αγάπη στον σχολικό χώρο. Επιπλέον, θίγει και κάποια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός και μας μαθαίνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Συνοπτικά το βιβλίο Όταν έφυγαν τα αγάλματα είναι ένα βιβλίο με μαγευτική υπόθεση, πλοκή και μας δίνει πολλές γνώσεις. Για αυτά και πολλά παραπάνω σας προτείνουν αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα. Ελευθέριος Απειρανθίτης Α1
Η αληθινή ιστορία που μας διηγείται στο βιβλίο της η Αγγελική Δαρλάση, η απόκρυψη των αρχαιολογικών αγαλμάτων του Μουσείου Αθηνών ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες που έχω διαβάσει.
Μέσα από τα λόγια της κατάλαβα πόσο μεγάλες επιπτώσεις έφερε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, πόσο άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και πόσες σημαντικές αποφάσεις έπρεπε να πάρουν οι συνάνθρωποί μας εκείνη την εποχή για την επιβίωσή τους και για τη διατήρηση της κληρονομιάς τους. Σε μία Αθήνα που επικρατεί πανικός και όλοι προσπαθούν να συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους, άλλοι στρατεύονται, άλλοι κάνουν αντίσταση απέναντι στον εχθρό, υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να διαφυλάξουν την ιστορία της πατρίδας μας. Επιπλέον, μας μεταφέρει και σε μία άλλη εποχή, θυμίζοντας μας τα ίδια συναισθήματα που ένιωσαν οι πρόγονοί μας στο παρελθόν με τον ξεριζωμό κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Θεωρώ πως ήταν ένας ωραίος συνδυασμός δύο διαφορετικών εποχών που ενώ είχαμε την τύχη εμείς σαν παιδιά να μην βιώσουμε, τη «ζήσαμε» τόσο αληθινά μέσα από την αφήγησή της.(….)
Όμως για το τέλος της ιστορίας είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν θα ήθελα αυτό να ήταν το τέλος της ιστορίας. Όμως παρ’ όλα αυτά το αίσιο τέλος της εκταφής των αγαλμάτων μου έδωσε ικανοποίηση. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Μιχαέλα Ανδρεαδάκη Α1
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο απ’ όλα στο βιβλίο είναι η συμπεριφορά της Αγγελίνας που μπορώ να την χαρακτηρίσω αξιέπαινη, γιατί παρόλο που είχε ένα ατροφικό χέρι έδωσε τον αγώνα της για να σωθούν όχι μόνο τα αγάλματα του μουσείου αλλά και κάθε τι πολύτιμο που διακοσμούσε τις αυλές των σπιτιών . Το ηθικό δίδαγμα που προβάλλεται σε αυτό το βιβλίο, είναι πως όταν θέλουμε κάτι πάρα πολύ, μπορούμε να το καταφέρουμε, παρόλο που τα δεδομένα και οι συνθήκες δε μας ευνοούν πάντα. Μιχαήλ Ανδρεαδάκης, Α1
Στο βιβλίο θα έβαζα 7/10 γιατί κατά την γνώμη μου η συγγραφέας συμπεριλαμβάνει διάλογους που πιστεύω δεν χρειάζονται, έτσι το βιβλίο γίνεται λίγο κουραστικό για να το διαβάσεις και αυτό δεν θα σε έκανε να το ξαναδιαβάσεις. Επίσης, λείπει λίγο και η περιπέτεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το βιβλίο βαρετό. Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Α1
Το βιβλίο αυτό ήταν ένα βιβλίο χωρίς πολλή δράση και στο πιο μεγάλο μέρος του πάει αργά. Εμένα δεν μου αρέσουν τέτοιου είδους βιβλία ώστε δεν το θεώρησα ελκυστικό ακόμα και για άτομα που τους αρέσουν αργά και «ήρεμα» βιβλία. Ένας ακόμα λόγος που δεν μου άρεσε ήταν πως έπαιρνε δύο και περισσότερες σελίδες για να περιγράψει π.χ. Την Νονά Πέρλα ή το πώς κορόιδευαν την Αγγελίνα για το χέρι της. Μάριος Γιαλούρης, Α1
Στο βιβλίο μου άρεσε το ότι περιγράφει τη ζωή των περισσότερων παιδιών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και παράλληλα μας δείχνει τις δυσκολίες που είχαν τα παιδιά με αναπηρία. Επίσης, μου άρεσε ότι συνέδεε το παρελθόν με αυτό που έλεγε η συγγραφέας εκείνη την ώρα. Επιπλέον, μου φάνηκε ωραίο που η κεντρική ηρωίδα ήταν άτομο με αναπηρία και όχι ένας φυσιολογικός άνθρωπος όπως σε όλα τα άλλα βιβλία και ήταν κάτι διαφορετικό. Όμως δεν μου άρεσε ότι είχε πολλές λεπτομέρειες που δεν μας ενδιέφεραν πολύ Τέλος, δεν νομίζω ότι στις μέρες του πολέμου οι γονείς άφηναν τα παιδιά τους να βγαίνουν έξω και να γυρνάνε ότι ώρα θέλουν. Άγγελος Γιαννίκος, Α1
Μου άρεσε πάρα πολύ η έμφαση που έδινε η συγγραφέας στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Κάτι άλλο που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, όταν διαβάζω ένα βιβλίο ή βλέπω μια ταινία είναι αν είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα .Όταν είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα τότε μαθαίνουμε κάτι παραπάνω εκτός από το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας .Μαθαίνουμε την ιστορία κάποιου λαού (Σε αυτήν την περίπτωση του δικού μας Η ανάγνωση του βιβλίου μου φάνηκε μια πολύ ωραία εμπειρία που συνιστώ σε όλους να την ζήσουν. Μιχάλης Γούτσος, Α1
Φέτος διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το «Όταν έφυγαν τα αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση. Ένας λόγος που αυτό το λογοτεχνικό βιβλίο μου φάνηκε συναρπαστικό, είναι ότι μας περιγράφει αναλυτικά τον χαρακτήρα και τις πράξεις των ηρώων . Επίσης, μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη δύσκολη περίοδο του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και την Κατοχή .Όμως το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο ,είναι ότι περνά πολύ σημαντικά μηνύματα και αξίες όπως η σημαντικότητα της ελευθερίας ,η αξία της φιλίας κ.α. Γιάννης Δημογέροντας, Α1
Το βιβλίο Όταν έφυγαν τα αγάλματα είχε πολύ σημαντικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τον πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει την Αγγελίνα, της οποίας το ένα χέρι είναι μισοσχηματισμένο, που αντιμετωπίζει μπούλινγκ από άλλα παιδιά κι όμως βρίσκει παρέα κοντά είναι στον Τίκο, που είναι επίσης αποκλεισμένος απ' τις παρέες των άλλων. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι άνθρωποι όσο διαφορετικοί και αν είναι μπορούνε να βρούνε κάποιον με τον οποίο θα ταιριάξουν. Επιπλέον, αυτό το βιβλίο θίγει ένα πολύ σημαντικό θέμα, τον πόλεμο. Μας δίνει πληροφορίες για τις στάσεις των ανθρώπων τότε και τα πράγματα που έκαναν, ώστε να τον αντιμετωπίσουν. Συνολικά, θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, αλλά έχει αργή πλοκή. Θεωρώ ότι δίνει μεγάλη σημασία στις περιγραφές και όχι τόσο στα γεγονότα πράγμα που εγώ δεν προτιμώ. Παρόλα αυτά ομολογώ ότι μου άρεσε αρκετά και ότι θα ξανά διάβαζα κάτι παρόμοιο. Γεωργία Ακρίβου, Α1
Πρόσφατα, εγώ και οι συμμαθητές μου, ολοκληρώσαμε την ανάγνωση του βιβλίου “Όταν έφυγαν τ' αγάλματα”. Όπως κάθε αναγνώστης που διαβάζει ένα βιβλίο, αποκτά μία μοναδική εμπειρία και ζει ένα νέο ταξίδι, έτσι και εμείς μέσα από αυτό το βιβλίο ταξιδέψαμε, αποκτήσαμε καινούριες γνώσεις και κατά κάποιον τρόπο ωφεληθήκαμε. Η προσωπική μου άποψη είναι πως κατάφερε να μας περάσει μερικά σπουδαία μηνύματα και να μας κάνει να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, να τους νιώσουμε. Θεωρώ όμως πως η εξέλιξη της πλοκής ήταν ιδιαίτερα αργή, η ανάλυση των γεγονότων γινόταν υπερβολικά αργά σε αρκετά σημεία, ενώ απουσίαζε και η δράση. Βαλέρια Γιαρικάνη, Α1
Το βιβλίο μου άρεσε πολύ καθώς είχε ωραίο θέμα και για πολλούς συγκινητικό. Μου άρεσαν πολύ όλοι οι χαρακτήρες και σχεδόν όλα τα γεγονότα όμως αγαπημένα μου να είναι το καθηλωτικό τέλος γιατί τότε άρχισε ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Επίσης, θεωρώ σημαντικό το ότι βλέπαμε αρκετά θέματα από την οπτική της Αγγελίνας.
Το βιβλίο είχε και μερικά αρνητικά όπως ότι ανέλυε πολύ κάποια θέματα με αποτέλεσμα να γίνεται λιγάκι κουραστικό ενώ αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις μου δημιουργούσε ερωτήματα. Επίσης, δε γνωρίζουμε καλά τους λίγους χαρακτήρες εκτός από την Αγγελίνα. Το βιβλίο μου άρεσε πολύ, το συστήνω ανεπιφύλακτα και θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα. Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, Α1
Η υπόθεση του βιβλίου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία που κάθε αναγνώστης αξίζει να διαβάσει. Το βιβλίο δίνει στον αναγνώστη μια ματιά στο παρελθόν και για τις σκληρές καταστάσεις που φέρνει ένας πόλεμος. Αυτό που δεν με άγγιξε στο βιβλίο ήταν το τέλος του που ήταν αρκετά απογοητευτικό κατά την γνώμη μου και θα προτιμούσα να ήταν διαφορετικό όχι απαραιτήτως ευχάριστο .Κατά τα άλλα είναι ένα πάρα πολύ καλογραμμένο βιβλίο και το συνιστώ σε κάθε αναγνώστη που θέλει να διαβάσει μια βαθιά ανθρώπινη κι αντιπολεμική ιστορία για τη φιλία, την ενηλικίωση, την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανδρέας Κουβαράς, Α2
Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Το περιεχόμενο του είναι απλό, κατανοητό. Μια ωραία λεπτομέρεια είναι ότι οι χαρακτήρες έχουν την ιδιαιτερότητά τους. Επίσης είναι ωραίο που τα αγάλματα αποκτούν ψυχή και μπορούν να συζητούν. Επιπλέον το θέμα του βιβλίου, δηλαδή η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και οι περιπέτειες των παιδιών και των μεγάλων για να σώσουν τα αγάλματα είναι γεμάτες σασπενς, είναι συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες. Αυτό το βιβλίο πιστεύω πως είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους και θα το πρότεινα σε όλες τις ηλικίες. Γιώργος Παπαβασιλείου, Α2
Σε αυτό το βιβλίο, μου άρεσαν όλες οι περιπέτειες, που σου προκαλούν αγωνία για το τι θα γίνει έπειτα. Πάντα θες να συνεχίσεις να διαβάζεις, για να μάθεις την συνέχεια αυτής της συναρπαστικής ιστορίας. Όλα είναι οργανωμένα και καθωσπρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο να συντελούν σε ένα απολαυστικό βιβλίο. Το μόνο μειονέκτημα είναι το τέλος του βιβλίου. Αλλά για να το μάθετε, θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε το βιβλίο. Είμαι σίγουρος πως θα το λατρέψετε, όπως το λάτρεψα κι εγώ! Μηνάς Περσελής, Α2
Αυτό που εγώ αποκόμισα είναι πως όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τη δική μας μικρή προσπάθεια, όλοι οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι και πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Επίσης οι χαρακτήρες περιγράφονται από τη συγγραφέα με κάθε λεπτομέρεια, η οποία καταφέρνει να σε κάνει να τους αγαπήσεις, να μπεις στη θέση τους, να νιώσεις όπως νιώθουν. Όμως ενώ δίνει πολλά όμορφα μηνύματα στον αναγνώστη, προσωπικά στεναχωρήθηκα με την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ θα προτιμούσα ένα πιο χαρούμενο τέλος.
Ευρυδίκη Λάλου, Α2
Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει είναι το «Όταν έφυγαν τα αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση. Για εμένα είναι ένα βιβλίο που μου έδωσε, για πρώτη φορά στη ζωή μου, μια διαφορετική εικόνα της κοινωνίας του 1940 στην Αθήνα. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι εξαιρετικοί και αγγίζουν τις καρδιές όλων μας. Σκέντρι Μερντάρι, Α2
Αυτό το βιβλίο θα σου φέρει αγωνία και θα μείνεις εντυπωσιασμένος από το τι θα διαβάζεις.
Διαβάζοντας το θα καταλάβεις πολλά πράγματα για εκείνη την εποχή και ποσό δύσκολα ζούσαν τότε. Είναι ευανάγνωστο, δηλαδή γραμμένο με λιτό λόγο. Επιπλέον η συγγραφέας διδάσκει σε εμάς και στα παιδιά ότι Αντίσταση δεν είναι μόνο ο πόλεμος με όπλα. Νικόλας Νίνος, Α2
Το βιβλίο αυτό κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία, καθώς είναι γεμάτο από συγκινητικές αλλά και χαρούμενες σκηνές της ζωής. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γράφει η συγγραφέας είναι αρκετά ρεαλιστικός καθώς ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου και να νιώσει πώς ένιωθαν τα παιδιά της εποχής εκείνης, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε. Ένα δυσάρεστο συναίσθημα που αφήνει σε κάποιον το βιβλίο είναι ότι πολλά πρόσωπα που αναφέρονται στην ιστορία δεν φαίνεται να ξαναβρίσκουν τον ρυθμό της ζωής τους μετά από τον πόλεμο. Έτσι, συνειδητοποιεί κανείς πόσο επηρεάζει ένα τέτοιο γεγονός τη ζωή των ανθρώπων. Ζηνοβία Παγώνη, Α2
Προσωπικά πιστεύω πως το κείμενο είναι συγκινητικό μα και λυπητερό, καθώς σχετίζεται με τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μου άρεσε πολύ η πλοκή του κειμένου. Τέλος ,μου φάνηκε αστείο πως η Αγγελίνα συμπεριφερόταν στα αγάλματα γιατί νόμιζε πως ήταν φίλοι της και είχαν συναισθήματα. Θεοφάνης Μαυραντζάς, Α2
Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του βιβλίου είναι όλες οι ιστορίες που αφηγείται η Αγγελίνα, άλλοτε για την μητέρα της, άλλοτε για τον Τίκο κ.α. Επίσης, ένα σπουδαίο μέρος είναι η αγάπη της πρωταγωνίστριας για τα αγάλματα. Περιγράφει το καθένα με διαφορετικό τρόπο και λέει μια ιστορία για τη ζωή του. Ακόμα ένα ελκυστικό κομμάτι του βιβλίου είναι η παράθεση της κάθε λεπτομέρειας, που ζωντανεύει την αφήγηση. Αλεξάνδρα Λαδοπούλου, Α2
Το βιβλίο ‘’Όταν έφυγαν τα αγάλματα’’ είναι κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μου άρεσε πολύ η πλοκή του θέματος και το πώς ήταν γραμμένο. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το πώς εξελισσόταν η ιστορία και προκαλούσε στον αναγνώστη αγωνία για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Ραφαέλα Παπαδοπούλου, Α2
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, γνώρισα την Αθήνα του 1940 και τον αγώνα των ανθρώπων αυτών να σώσουν τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς. Με άγγιξε η φιλία της Αγγελικής και του Τίκο που τους ενώνει η διαφορετικότητά τους και κάνουν κι αυτοί, από τη μεριά τους, τις δικές τους προσπάθειες να μη χαθεί η εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, τα γεγονότα διαδραματίζονται σε περίοδο πολέμου, γι’ αυτό και παντού απλώνεται δυστυχία, πείνα και φόβος. Οι ήρωες νιώθουν τη σκιά του κατακτητή κάθε λεπτό και ζουν την απώλεια αγαπημένων τους ανθρώπων. Γιάννης Πασσαρής, Α2
Το βιβλίο με εντυπωσίασε και μου κίνησε το ενδιαφέρον , αρχικά από την πλοκή και το θέμα του καθώς και από τις εμπειρίες και τις περιπέτειες τόσο της Αγγελίνας όσο και του Τίκο. Τέλος η συγγραφέας έκανε αληθινά πρόσωπα που συμμετείχαν στον πόλεμο να λάβουν μέρος και στο βιβλίο της, έστω, ως βουβά πρόσωπα. Δέσποινα Λιόλιου, Α2
Το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε το ενδιαφέρον μου από τις πρώτες κιόλας σελίδες που διάβασα. Είναι ένα βιβλίο όλο ανατροπές και δυσκολίες που όμως η πρωταγωνίστρια φαίνεται να παλεύει με τόλμη και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με πολύ κόπο, παρόλο τον φόβο της. Έμενα προσωπικά, τα σημεία που με ευχαρίστησαν περισσότερο ήταν όταν τελικά η κατοχή τέλειωσε και οι Γερμανοί δεν πήραν τα αγάλματα .Ήμουν πολύ χαρούμενος ,επίσης, όταν η Αγγελίνα έγινε μέρος της αποστολής που έκανε η οικογένεια να κρύψει τα αγάλματα. Γενικά, είναι ένα βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε και πιστέψτε με , θα σας αρέσει. Νικόλαος Παπανικολάου, Α2
Ακολουθούν φωτογραφίες από την προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την Ανδρέας Ρηγάτος
- Κατηγορία: 2022-2023
- Εμφανίσεις: 191
36 καλά βιβλία για παιδιά κάθε ηλικίας
Προτάσεις βιβλίων για μικρά, μεγαλύτερα και αρκετά μεγάλα παιδιά, από τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς που φεύγει.
Της Ελένης Κορόβηλα
To 2016 εκδόθηκαν δεκάδες νέα βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών. Βιβλία που υπογράφονται από Έλληνες δημιουργούς όσο και μεταφρασμένα, που χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από καλαισθησία, καλοδουλεμένη γλώσσα, ευαισθησία στην επιλογή των θεμάτων αλλά και χιούμορ και τρυφερότητα στον τρόπο ανάπτυξής τους.
Από τα νήπια των 3 ετών ώς τους εφήβους, οι επιλογές είναι πολλές. Όπως συχνά επαναλαμβάνουμε, από την ηλικία των 15 και μετά ένας έφηβος μπορεί να διαβάσει τα πάντα ανάλογα με το τι είδους αναγνώστης είναι, δηλαδή τι είδους αναγνωστικές συνήθειες έχει αναπτύξει και ποιο είναι το νόημα που ο ίδιος ή η ίδια αποδίδει στη διαδικασία της ανάγνωσης.
Από την παραγωγή του 2016, επιλέξαμε και προτείνουμε βιβλία για πέντε ηλικιακές κατηγορίες με τα οποία (μεταξύ πολλών άλλων) τα παιδιά θα διαμορφώσουν την αναγνωστική τους ταυτότητα και, βεβαίως, μπορούν να έχουν όμορφες και χαλαρές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης.
Από 3 έως 6 ετών
Σε αυτές τις γιορτές είτε Χιονίζει... (εκδ. Καλειδοσκόπιο) είτε όχι, από τις σελίδες του βιβλίου του Έρικ Καρλ θα ξεπηδήσουν πολύχρωμες νιφάδες που θα καθοδηγήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση των ζώων της φάρμας συντροφεύοντας τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της. Στον υπέροχο κόσμο του σπουδαίου καλλιτέχνη, στην δική του ευφάνταστη φάρμα, το παιχνίδι με τα χρώματα, τα σχήματα, τις έννοιες και τα νοήματα δεν σταματά ποτέ.
Η αναζήτηση του νοήματος είναι αδιάκοπη ακόμα κι όταν Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς). Στο βιβλίο του Αμερικανού εικονογράφου και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Μπρένταν Γουένζελ, όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, κυριαρχούν ζώα χρωματισμένα με όμορφα, δυναμικά χρώματα που κοιτάζουν κατάματα τους μικρούς αναγνώστες με τα μεγάλα εκφραστικά τους μάτια, μοιράζονται μαζί τους τις ίδιες απορίες και εξοικειώνονται με την έννοια της διαφορετικής οπτικής.
Την διαφορετική οπτική τα παιδιά μαθαίνουν να την σέβονται κάνοντας φίλους και δοκιμάζοντας τις σχέσεις τους. Μια αναπάντεχη επίσκεψη, μια απρόσμενη γνωριμία γίνεται εφαλτήριο για νέες ανακαλύψεις και νέους φίλους, όπως στο βιβλίο της Τζούντιθ Κερ Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Στ. Παπαδόπουλος). Το κλασσικό παιδικό βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1968 με μια απλή αφήγηση και εξίσου καθαρό σχέδιο παρουσιάζει τον μυστηριώδη ξένο (την τίγρη) όχι ως απειλή αλλά ως αφορμή για νέες εμπειρίες.
Περιπέτειες με το πιο ευτυχισμένο τέλος θα ζήσει και ο Μικρός γίγαντας (εκδ. Αιώρα, μτφρ. Άννα Μαθοπούλου) του Andr?s Guerrero. Στο χωριό του είναι ο πιο μικρός γίγαντας κάτι που τον κάνει δυστυχισμένο. Φεύγοντας από αυτό, ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με εκείνον ενός άλλου πλάσματος που δεν είναι στα μέτρα του τόπου όπου ζει. Οι δυο τους θα ταιριάξουν και μαζί θα βρουν τον ιδανικό τόπο που τους χωρά κι όπου θα ζήσουν ευτυχισμένοι.
Τον τόπο του αναζητά κι ο Ξυλαράκης της Τζούλια Ντόναλντσον (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς) ο οποίος έχοντας ξεμακρύνει από το σπίτι του μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες. Εικονογραφημένος από τον ταλαντούχο Γερμανό Άξελ Σέφλερ, ο Ξυλαράκης είναι μια περιπέτεια αναζήτησης κι επιστροφής στην οικογενειακή θαλπωρή.
Σε μια ατυπική αλλά δεμένη κι αγαπημένη οικογένεια ζει ο μικρός από τη Σουηδία που τα μεγάλα του ξαδέλφια φωνάζουν Σκανταλιάρη Άλφονς! (εκδ. Μάρτης, μτφρ. Άννα Παπαφίκου). Ακόμη μια ιστορία με ήρωα τον χαριτωμένο και σοφό μέσα στην αφέλειά του Άλφονς γραμμένη από την Γκουνίλα Μπεργκστρόμ. Ο μικρός με τις σκανταλιές του θα πείσει τη γιαγιά και τα ξαδέλφια του ότι αξίζει να τον παίρνουν στα σοβαρά και να παίζουν μαζί του.
Μετά το παιχνίδι, την εξερεύνηση, τις συνειδητοποιήσεις όμως έρχεται η ώρα που λέμε ένα μόνο πράγμα: Καληνύχτα, λέμε! (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς). Ο John Jory γράφει την βραβευμένη ιστορία του Αρκούδου που δεν βλέπει την ώρα να πάει για ύπνο κι ο Benji Davies την ζωγράφισε με εικόνες.
Την ώρα της καληνύχτας ο καλύτερος σύντροφος είναι τα παραμύθια όπως τα τέσσερα παραμύθια, τα τρία από την πλούσια δεξαμενή της λαϊκής παράδοσης, το πρώτο από την Κίνα και τα δύο τελευταία από την Ιταλία και ενδιάμεσα μια επαναφήγηση ενός παραμυθιού του Γερμανού συγγραφέα Βίλχελμ Χάουφ, που συνθέτουν την πρόταση της Ξένιας Καλογεροπούλου για τα μικρά παιδιά. Παραμύθια με τη Ξένια (εκδ. Μάρτης) και σε καθένα από αυτά ο ήρωας ή η ηρωίδα αφού περάσει περιπέτειες και δοκιμασίες γνωρίζει κατά σειρά την αξία της πίστης στις δυνατότητες του καθενός, την αξία της ταπεινότητας, την αξία της γνώσης και την αξία της προσφοράς.
Η παραμυθού της Σελήνης (εκδ. Καστανιώτη) της Βάγιας Παπαποστόλου προσεγγίζει τρυφερά την αξία της προσπάθειας και της σωστής επιλογής, όπως και τη χαρά της προσφοράς και της ανταλλαγής, μέσα από την ιστορία μιας παράξενης γυναίκας που έχει πολλά να διηγηθεί. Με ποιο αντάλλαγμα; Η εικονογράφηση είναι του Νικόλα Ανδρικόπουλου.
Από 6 έως 9 ετών
Ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο κι εξόχως ενθαρρυντικό αξίωμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά, ήδη από αυτή την ηλικία των πρώτων χρόνων του σχολείου και άρα της αρχής των μεγάλων ευθυνών, συνοψίζεται στο «η ισχύς εν τη ενώση» που στον τίτλο της σύντομης ιστορίας του Δημήτρη Μπογδάνου γίνεται το σύνθημα Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα προβατάκι αναρωτιέται γιατί να τρέχουν φοβισμένοι κάθε φορά που νοιώθουν μια απειλή να πλησιάζει, και προτείνει να ενωθούν.
Κι αν τα πρόβατα είναι ικανά να ενωθούν, γάτες, σκύλοι, πελεκάνοι, θαλάσσιες χελώνες και κουνέλια έχουν όλα από μια ξεχωριστή ιστορία που η Κίρα Σίνου ανέλαβε να αποτυπώσει στη Δυναστεία των Μίσκα (εκδ. Κέδρος). Έξι ιστορίες συνύπαρξης με τα ζώα που τα παιδιά θα αγαπήσουν για την αμεσότητα, την τρυφερότητα και την ειλικρίνεια τους. Περίπου μια δεκαετία μετά τον θάνατό της, επανακυκλοφορούν ορισμένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της πολυγραφότατης Κίρας Σίνου.
Μια πάπια είναι ηρωίδα στο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιζαντόρα Ντακ (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Είναι η πάπια Ιζαντόρα που κινείται με χάρη στα βήματα της διάσημης Ισιδώρας Ντάνκαν που έλεγε ότι «Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δεν λέγεται, απ' την ανάγκη να γνωρίσεις το άγνωστο». Η εικονογράφηση είναι του Απόστολου Βέττα.
Ο αγαπημένος Τζερόνιμο Στίλτον σε νέες περιπέτειες. Όποια ιστορία του δαιμόνιου ποντικού ? ντετέκτιβ κι αν επιλέξουν να διαβάσουν τα παιδιά θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω. Θα γίνεις μεζεδάκι για τους δράκους! (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ελένη Τουλούπη) είναι ο τίτλος μιας ιστορίας που διαδραματίζεται στο Ποντικοφιόρδ όπου έχει σημάνει συναγερμός.
Η φινέτσα και η διαίσθηση της πανέξυπνης και διορατικής ντετέκτιβ Άγκαθα Μίστερι είναι τα όπλα της καθώς αναζητά Το σπαθί του βασιλιά της Σκοτίας (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ελένη Τουλούπη) στο βιβλίο της σειράς του Σερ Στιβ Στίβενσον. Ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Σκοτία, ένα πολύτιμο κειμήλιο, αρχαίοι μύθοι και φαντάσματα που ξυπνούν για να περιβάλλουν με μυστήριο την εξαφάνιση του κειμηλίου. Μια νέα σειρά που τα παιδιά θα αγαπήσουν για την ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της Άγκαθα που γίνεται αχτύπητο δίδυμο με τον ξάδελφό της Λάρι Μίστερι.
Δυναμική, σβέλτη στις κινήσεις και το μυαλό είναι και η Μίλι, η ηρωίδα του Γίργκεν Μπανσέρους θα κάνει τα πάντα στην περιπέτεια που ζει ως σωματοφύλακας ενός βαρόνου που θα πέσει θύμα απαγωγής. Ο εξαφανισμένος βαρόνος (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) είναι μια περιπέτεια με ρυθμό, μυστήριο και γρίφους για δυνατούς λύτες.
Με αφορμή ένα «αβγόδεντρο» από τη Γερμανία, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έγραψε μια ιστορία όπου πρωταγωνιστούν Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας (εκδ. Καστανιώτη). Ένα ονειρικό σκηνικό δημιουργείται σε έναν μαγικό κήπο γύρω από ένα δέντρο που είναι στολισμένο με χιλιάδες αβγά. Ένα από αυτά θα ξεφύγει και τότε θα αρχίσει η περιπέτεια της αναζήτησης της ευτυχίας. Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.
Το μικρό φάντασμα (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου) του σπουδαίου Γερμανού παραμυθά Ότφριντ Πρόισλερ ζούσε πάνω από 400 χρόνια στο κάστρο της Κουκουβαγιότρυπας. Ήταν ένα άκακο, σκανταλιάρικο μικρό φάντασμα. Κάθε νύχτα, τα μεσάνυχτα ακριβώς, ξυπνούσε και ξεκινούσε τη βόλτα του, έπαιζε και διασκέδαζε και έκανε παρέα με τον μπούφο Πούφο. Κι ύστερα, πολύ πριν ξημερώσει, επέστρεφε στο μπαούλο του και ξανακοιμόταν. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε να δει πώς είναι ο κόσμος τη μέρα!
Η χιλιάκριβη και η Λάμια (εκδ. Λιβάνη) του Αριστείδη Δάγλα σε εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι που έρχεται από μια άλλη εποχή. Θεματολογικά αλλά και από άποψη της τεχνοτροπίας, τα σημερινά παιδιά μεταφέρονται στο σύμπαν του παραμυθιού όπου πέπλο ομίχλης καλύπτει το φεγγαρόφωτο, στριγκές και υποχθόνιες φωνές τρομάζουν τη Χιλιάκριβη, το κακό καραδοκεί, η μαυροφορεμένη γερόντισσα δεν προμηνύει τίποτα καλό και η Λάμια τυλίγει με τις υποχθόνιες δυνάμεις της το στοιχειωμένο σπίτι.
Στο Ζώα άγρια και ήμερα (εκδ. Μεταίχμιο), τα παιδιά θα συναντήσουν όλους τους αγαπημένους τόπους, τους αγαπημένους ήρωες ενός κόσμου όπου ζώα άγρια και ήμερα παίρνουν τον λόγο και δίνουν λύση σε αγωνίες και ερωτήματα με τρόπο ευφάνταστο και τρυφερό. Πέντε από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ συγκεντρωμένα σε έναν τόμο: Οι μουζικάντηδες της Βρέμης, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η μικρή χηνοβοσκός, Η Χιονούλα κι η Ροδούλα και Ο βασιλιάς βάτραχος, διασκευασμένα από τον Κώστα Πούλο.
Αναλλοίωτη είναι και η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) του E.T.A. Hoffmann σε εξαιρετική εικονογράφηση της Valeria Docampo. Για όλα τα παιδιά που περιμένουν το θαύμα κάθε μέρα του χρόνου.
Για τα παιδιά που σε όλα τους αξίζει ένα θαύμα αφηγείται ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μια ιστορία που εξηγεί την κατάσταση των αστέγων μιλώντας για Το σπίτι το δικό μας (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Μέσα από ρεαλιστικούς διαλόγους τίθενται όλα τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται στα παιδιά. Στο βιβλίο δίνονται απλές εξηγήσεις για τα δικαιώματα και τον σεβασμό σε αυτά οι οποίες συμβάλουν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών απέναντι στα προβλήματα που ορισμένοι συνομίλικοί τους αντιμετωπίζουν.
Προβλήματα που για κάποια παιδιά μπορεί να έχουν ως μόνη λύση να εγκαταλείψουν το σπίτι τους είτε με τις οικογένειές τους είτε ακόμη και μόνα. Το αγόρι με τη βαλίτσα (εκδ. Πατάκη) είναι μια διασκευή του θεατρικού έργου του Μάικ Κένι από την Ξένια Καλογεροπούλου. Το αγόρι ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Όμως φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, ο μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.
Από 9 έως 12 ετών
Διαβάζοντας ιστορίες συνηθισμένων παιδιών που τους συμβαίνουν τα πιο ασυνήθιστα πράγματα ή εντελώς ασυνήθιστων παιδιών που παρά τα όσα εκ πρώτης μπορεί να συμπεράνει κανείς τους συμβαίνουν τα εντελώς αναμενόμενα, προσφέρεται στα παιδιά η ευκαιρία να προσεγγίσουν την ίδια ανθρώπινη συνθήκη εξετάζοντας τις δυο όψεις της.
Η ανομολόγητη (ή και κρυφά ομολογημένη) επιθυμία πολλών παιδιών να είχαν άλλους γονείς, καλύτερους, με περισσότερη κατανόηση, να είναι πάντα ξεκούραστοι και διαθέσιμοι, τέλειους, με μια λέξη, γίνεται αληθινή αποστολή για τον Μπάρι, τον ήρωα του Βρετανού David Baddiel στο βιβλίο του Πρακτορείο γονιών - Διάλεξε τους τέλειους γονείς (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου). Ο Μπάρι θα ανακαλύψει ότι μπορεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα για να καταλάβει τελικά πως ίσως εξαρχής να είχε το «τέλειο πακέτο».
Το τέλειο πακέτο είχε και η Δάφνη, η ηρωίδα της Λίνας Σωτηροπούλου, αλλά χρειάστηκε να μάθει πρώτα ότι Όταν το σύμπαν συνωμοτεί (εκδ. Μεταίχμιο) πολλά μπορούν να συμβούν. Μια μαμά που θέλει να δει την κόρη της να διακρίνεται και να λάμπει, μια κόρη που θέλει να μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές κι ένας αναπάντεχος σύντροφος που θα της δώσει τη μικρή, ανεπαίσθητη ώθηση που χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή σε μια αισιόδοξη ιστορία για τις σχέσεις παιδιών ? γονιών, και ειδικότερα για τις φλογερές και γεμάτες διαφωνίες σχέσεις των μαμάδων με τις κόρες τους.
Σπάνια μυθικά πλάσματα έχει να αντιμετωπίσει ο ριψοκίνδυνος Διονύσης Δελής καθώς βρίσκεται Στα ίχνη του ντουκουζούρι (εκδ. Κέδρος). Ο Πάνος Τσερόλας δημιούργησε έναν ήρωα ικανό να αντιμετωπίσει καταστροφικούς βομβαρδισμούς, να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές κι όλα αυτά στο όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον του μακρινού Αστραμπανιμπάντ. Η αποστολή για τον ίδιο και την ομάδα του εξελίσσεται σε μια περιπέτεια δράσης, γεμάτη απρόοπτα, αλλά ξέχειλη από αισιοδοξία και ζωντάνια.
Την επίσης αισιόδοξη ιστορία της Νίλου, της πελαργίνας, αφηγείται ο Γκουίντο Κόντι στις Όμορφες μέρες της Νίλου στην Αφρική (εκδ. Καλέντης, μτφρ. Δήμητρα Δότση). Το ταξίδι στην μαγευτική γη της Αφρικής είναι γεμάτο περιπέτειες και απρόοπτα αλλά αυτή τη φορά δεν είναι μοναχικό. Μαζί με τους συντρόφους της στο ταξίδι θα έχουν συναντήσεις μέσα από τις οποίες θα γίνουν πιο σοφοί και θα ανακαλύψουν πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει υπομονή, ανεκτικότητα, μα πάνω απ' όλα τι σημαίνει αγάπη.
Πιο κοντά στο θαύμα της αγάπης φαίνεται πως μπορεί να φτάσει κανείς αν φορά Παπούτσια με φτερά (εκδ. Πατάκη). Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται την ιστορία της μικρής Ρόζας που ζει με τον ψαρά πατέρα της ο οποίος στα κρυφά γράφει ποιήματα. Η μικρή θα κυνηγήσει το όνειρο στη χώρα της Ουτοπίας συντροφιά με έναν μονόφθαλμο γάτο και πολλά εκπληκτικά πράγματα θα συμβούν.
Κάποιον να την σώσει αναζητά και η Μία, το αόρατο κορίτσι (εκδ. Κέδρος) της Δέσποινας Μάντζαρη. Η Μία ζει στα μπλε προάστια της πολύχρωμης πόλης Μηδέν. Αν ήταν και η ίδια μπλε, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το δέρμα της όμως είναι διάφανο σαν μια σταγόνα νερό. Τα παιδιά στο σχολείο την κοροϊδεύουν, και πολλές φορές εύχεται να ήταν πράγματι αόρατη, όπως την αποκαλούν.
Από 12 ετών και πάνω
Πλέοντας πια στα αχαρτογράφητα νερά της εφηβικής ηλικίας τα ζητήματα είτε τίθενται επιτακτικά είτε επικρατεί αδράνεια. Ο Υπέροχος κόσμος (εκδ. Πατάκη) του Φίλιππου Μανδηλαρά συστήνεται ως ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα όπου με αφορμή ένα πάρτι που είναι άγνωστο αν θα γίνει καν μια ομάδα εφήβων συγκρούεται, φιλοσοφεί, ερωτεύεται κι ονειρεύεται. Το «εγώ» των ηρώων είναι μεγάλο αλλά καταφέρνει να υποχωρήσει μπροστά στο «εμείς».
Το «εμείς» είναι το ζητούμενο και στο βιβλίο Ο Όγκι κι εγώ (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο) όπου η R. J. Palacio επαναφέρει τον ήρωα του Θαύματος, Όγκι Πούλμαν, ένα παιδί με ασυνήθιστο πρόσωπο καθώς έχει γεννηθεί με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, το οποίο παλεύει να κάνει βήματα στον «έξω κόσμο» κι εκεί οι προκλήσεις είναι πολλές όχι μόνον για τον ίδιο αλλά και για όσους τον συναναστρέφονται. Μέσα από τις ιστορίες τριών άλλων παιδιών που έχουν σχέσεις με τον Όγκι τίθεται το θέμα της επιλογής του να είσαι καλός με ουσιαστικό τρόπο.
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς εμπνέεται από την ελληνική παράδοση σημειώνοντας στις Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης (εκδ. Πατάκη) ότι είναι ιστορίες Νεοελληνικής μυθολογίας. Σε δεκαπέντε ιστορίες μπλέκονται στοιχειά, λάμιες, γίγαντες και δράκοι που γεννιούνται από τα σπλάχνα της γης και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους που ζούσαν σ' αυτό τον τόπο εκατοντάδες χρόνια πριν.
Ένας γάτος δεν λείπει ούτε από τον Λευκό αξιωματικό (εκδ. Κέδρος) του Κυριάκου Αθανασιάδη που συστήνει στα παιδιά τον Πασχάλη, ένα αγόρι το οποίο περιγράφει τη ζωή του ως απόλυτα φυσιολογική, αν όχι και βαρετή, και που συνήθως βρίσκει νόημα σε μικρές παραξενιές κάνοντας ορισμένους να τον θεωρούν αλλόκοτο. Αναμιγνύοντας το στοιχείο του φανταστικού με έναν ομιλούντα γάτο, τον Μεφίστο, θα κληθεί να κάνει τίποτα λιγότερο από το απόλυτο ανδραγάθημα: Να σώσει τη Γη. Δράση από το δωμάτιο ενός αγοριού που υπόσχεται και συνέχεια.
Από 15 ετών και πάνω
Αναζητώντας το φως οι έφηβοι δοκιμάζουν τα όριά τους και των γύρω τους.Όλα τα φωτεινά μέρη (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Θέμελης Γλυνάτσης) αναζητούν και οι ήρωες της Τζέννιφερ Νίβεν. Ο Θίοντορ Φιντς έχει εμμονή με τον θάνατο. Κάθε μέρα σκέφτεται πώς θα μπορούσε να πεθάνει, αλλά κάθε μέρα ψάχνει και κάτι να τον κρατήσει ζωντανό και ξύπνιο. Η Βάιολετ Μάρκυ ζει για το μέλλον, μετρώντας τις μέρες μέχρι να αποφοιτήσει από το σχολείο, όταν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη μικρή πόλη της, αλλά και να ξεπεράσει τη μεγάλη θλίψη της για τον θάνατο της αδερφής της. Τα παιδιά θα συναντηθούν στο χείλος του γκρεμού και θα σώσουν ο ένας τον άλλο.
Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου (εκδ. Κέδρος) τίθεται και για τους ήρωες της Δέσποινας Μάντζαρη. Ο Μπίλι ζει στο στοιχειωμένο Κάστρο του Μπλούχερβαλ παρέα με τρία φαντάσματα: το Βαρόνο, τη Ρίτα και τον Αντουάν. Παρ' όλα αυτά, βαριέται. Χωρίς να το καταλάβει, ο Μπίλι θα παρασυρθεί σε μια περιπέτεια με ζόμπι, μάγους, μεθυσμένους δράκους, αλχημιστές, χρυσοπράσινους εφιάλτες, γοητευτικές μαθητευόμενες μάγισσες, απεργούς βαρκάρηδες, τροπικές παραλίες, ιπτάμενα κατσίκια, αρχαία ξόρκια, κύκλωπες μπάτλερ, ζωηρούς συνταξιούχους του Κάτω Κόσμου, ένα σκυλάκι με πενήντα κεφάλια που κυνηγάνε την ουρά του, το κερασάκι στην τούρτα, και πολλά ακόμη.
Σε έναν φανταστικό κόσμο όπου κυριαρχεί ο φόβος κυβερνά ο άτρωτος τύραννος Ατσαλόκαρδος (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης). Ο Brandon Sanderson γράφει για μια ιστορία για το καλό που αντιστέκεται στον όλεθρο που έφερε η απόδοση υπεράνθρωπων δυνάμεων σε μια ομάδα απλών ανθρώπων οι οποίοι μετατράπηκαν σε αδίστακτα άτομα με πάθος για την εξουσία. Ένας νεαρός, ο Ντέιβιντ, θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για τα δεινά και να κάνει τον Ατσαλόκαρδο να ματώσει, σε τούτο το πρώτο βιβλίο της πολλά υποσχόμενης σειράς.
Τέλος, η ιστορία των ιστοριών, η Ομήρου Οδύσσεια (εκδ. Μεταίχμιο) γίνεται από την πένα του Μιχάλη Γκανά ένα άλλο βιβλίο. Ο ποιητής και στιχουργός δεν επαναγηφείται την Οδύσσεια αλλά γράφει ένα έργο έμμετρο πατώντας πάνω σε καλοστρωμένο έδαφος όπου πάνω του τοποθέτησε τα υλικά της παράδοσης και τις ποικίλες διαστρωμματώσεις της ελληνικής γλώσσας μέσα στο χρόνο. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Γρίβα.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ
- Κατηγορία: Φιλαναγνωσία
- Εμφανίσεις: 502
Τα 100 καλύτερα βρετανικά μυθιστορήματα
Σύμφωνα με τις επιλογές ογδόντα δύο ?μη βρετανών? κριτικών λογοτεχνίας, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε.
Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης
Ποια είναι τα βρετανικά μυθιστορήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως; Η συνεργάτιδα του BBC Jane Ciabattari ρώτησε 82 κριτικούς λογοτεχνίας απ? όλον τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε, όχι όμως βρετανούς. Να σημειωθεί ότι πρόκειται αυστηρά για μυθιστορήματα (άρα δεν θα βρείτε συλλογές διηγημάτων ούτε... Σαίξπηρ) και αποκλειστικά Βρετανών συγγραφέων (άρα δεν θα βρείτε τον Ιρλανδό James Joyce).
Από τις απαντήσεις των 82 κριτικών προέκυψαν 282 μυθιστορήματα. Ιδού τα 100 που ξεχώρισαν:
99. There but for the (Ali Smith, 2011)
98. Under the Volcano (Malcolm Lowry, 1947), Κάτω από το ηφαίστειο (μτφρ. Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, εκδ. Αστάρτη)
96. Memoirs of a Survivor (Doris Lessing, 1974), Αναμνήσεις ενός επιζώντος (μτφρ. Μαίρη Κιτσικοπούλου, εκδ. Καστανιώτη)
95. The Buddha of Suburbia (Hanif Kureishi, 1990), Ο Βούδας των προαστίων (μτφρ. Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, εκδ. Οδυσσέας)
94. The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner (James Hogg, 1824)
93. Lord of the Flies (William Golding, 1954), Ο άρχοντας των μυγών (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Καστανιώτη)
92. Cold Comfort Farm (Stella Gibbons, 1932)
91. The Forsyte Saga (John Galsworthy, 1922)
90. The Woman in White (Wilkie Collins, 1859), Η γυναίκα με τα άσπρα (μτφρ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. Ηλέκτρα)
89. The Horse?s Mouth (Joyce Cary, 1944)
88. The Death of the Heart (Elizabeth Bowen, 1938), Ο θάνατος της καρδιάς (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου (εκδ. Νεφέλη)
87. The Old Wives? Tale (Arnold Bennett,1908),
86. A Legacy (Sybille Bedford, 1956)
85. Regeneration Trilogy (Pat Barker, 1991-1995), Ο δρόμος των φαντασμάτων (μτφρ. Μπάμπης Κολώνιας, εκδ. Οδυσσέας)
84. Scoop (Evelyn Waugh, 1938), Λαβράκι (μτφρ. Σπάρτη Γεροδήμου, εκδ. Ερμείας)
83. Barchester Towers (Anthony Trollope, 1857)
82. The Patrick Melrose Novels (Edward St Aubyn, 1992-2012)
81. The Jewel in the Crown (Paul Scott, 1966),
80. Excellent Women (Barbara Pym, 1952)
79. His Dark Materials (Philip Pullman, 1995-2000), Το αστέρι του Βορρά (μτφρ. Κώστα Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός)
78. A House for Mr Biswas (VS Naipaul, 1961), Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας (μτφρ. Λεωνίδας Καρατζάς, εκδ. Ωκεανίδα)
77. Of Human Bondage (W Somerset Maugham, 1915), Ανθρώπινη δουλειά (μτφρ. Γιάννης Λάμψας, εκδ. Σμυρνιώτη)
76. Small Island (Andrea Levy, 2004), Μικρό νησί (μτφρ. Καίτη Οικονόμου, εκδ. Μίνωας)
75. Women in Love (DH Lawrence, 1920), Ερωτευμένες γυναίκες (μτφρ. Γιάννης Λάμψας, εκδ. Εξάντας)
74. The Mayor of Casterbridge (Thomas Hardy, 1886)
73. The Blue Flower (Penelope Fitzgerald, 1995), Το γαλάζιο άνθος (μτφρ. Κώστια Κοντολέων, εκδ. Λιβάνη)
72. The Heart of the Matter (Graham Greene, 1948)
71. Old Filth (Jane Gardam, 2004)
70. Daniel Deronda (George Eliot, 1876)
69. Nostromo (Joseph Conrad, 1904), Νοστρόμο (μτφρ. Βασίλης Καλλιπολίτης, εκδ. Καστανιώτη)
68. A Clockwork Orange (Anthony Burgess, 1962), Το κουρδιστό πορτοκάλι (μτφρ. Βασίλης Αθανασιάδης, εκδ. Anubis)
67. Crash (JG Ballard, 1973), Σύγκρουση (μτφρ. Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Απόπειρα)
66. Sense and Sensibility (Jane Austen, 1811), Λογική κι ευαισθησία (μτφρ. Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, εκδ. Σμίλη)
65. Orlando (Virginia Woolf, 1928), Ορλάντο (μτφρ. Θανάσης Χατζόπουλος, εκδ. Κέδρος)
64. The Way We Live Now (Anthony Trollope, 1875)
63. The Prime of Miss Jean Brodie (Muriel Spark, 1961), Η δεσποινίς Τζην Μπρόντι στην ακμή της (μτφρ. Νίκος Γριπιώτης, εκδ. Καστανιώτη)
62. Animal Farm (George Orwell, 1945), Η φάρμα των ζώων (μτφρ. Νίνα Μπάρτη, εκδ. Κάκτος)
61. The Sea, The Sea (Iris Murdoch, 1978), Θάλασσα, Θάλασσα (μτφρ. Ηλιάνα Μέρμηγκα, εκδ. Χατζηνικολή)
60. Sons and Lovers (DH Lawrence, 1913), Γιοι και εραστές (μτφρ. Γιούρι Κοβαλένκο, εκδ. Καστανιώτη)
59. The Line of Beauty (Alan Hollinghurst, 2004), Η γραμμή της ομορφιάς (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδ. Καστανιώτη)
58. Loving (Henry Green, 1945)
57. Parade?s End (Ford Madox Ford, 1924-1928)
56. Oranges Are Not the Only Fruit (Jeanette Winterson, 1985), Έχει κι αλλού πορτοκαλιές... (μτφρ. Βαγγέλης Νικολόπουλος, εκδ. Γνώση)
55. Gulliver?s Travels (Jonathan Swift, 1726), Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ (μτφρ. Πόπη Βουτσινά, εκδ. Καστανιώτη)
54. NW (Zadie Smith, 2012), Στην καρδιά της πόλης (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο)
53. Wide Sargasso Sea (Jean Rhys, 1966), Η πλατιά θάλασσα των Σαργασσών (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Μελάνι)
52. New Grub Street (George Gissing, 1891), Οι κονδυλοφόροι (μτφρ. Βασίλης Καλλιπολίτης, εκδ. Εξάντας)
51. Tess of the d?Urbervilles (Thomas Hardy, 1891)
50. A Passage to India (EM Forster, 1924), Πέρασμα στην Ινδία (μτφρ. Έφη Φρυδά, εκδ. Μεταίχμιο)
49. Possession (AS Byatt, 1990), Αιχμάλωτα πάθη (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Λιβάνη)
48. Lucky Jim (Kingsley Amis, 1954), Ο τυχερός Τζιμ (Φώντας Κονδύλης, εκδ. Καστανιώτη)
47. The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman (Laurence Sterne, 1759), Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι, κυρίου από σόι (μτφρ. Έφη Καλλιφατίδη, εκδ. Gutenberg)
46. Midnight?s Children (Salman Rushdie, 1981), Τα παιδιά του μεσονυχτίου (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Ψυχογιός)
45. The Little Stranger (Sarah Waters, 2009), Ανήλικος επισκέπτης (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Καστανιώτη)
44. Wolf Hall (Hilary Mantel, 2009), Γουλφ Χολ (μτφρ. Αθανάσιος Ζάβαλος, εκδ. Πάπυρος)
43. The Swimming Pool Library (Alan Hollinghurst, 1988), Η βιβλιοθήκη της πισίνας (μτφρ. Γιάννης Στεφάνου, εκδ. Καστανιώτη)
42. Brighton Rock (Graham Greene, 1938)
41. Dombey and Son (Charles Dickens, 1848)
40. Alice?s Adventures in Wonderland (Lewis Carroll, 1865), Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων (μτφρ. Μένης Κουμανταρέας, εκδ. Πατάκη)
39. The Sense of an Ending (Julian Barnes, 2011), Ένα κάποιο τέλος (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. Μεταίχμιο)
38. The Passion (Jeanette Winterson, 1987), Το πάθος (μτφρ. Κώστας Κουντούρης, εκδ. Μέδουσα)
37. Decline and Fall (Evelyn Waugh, 1928)
36. A Dance to the Music of Time (Anthony Powell, 1951-1975)
35. Remainder (Tom McCarthy, 2005), Απομεινάρια (μτφρ. Όλγα Γεράκη, εκδ. Πάπυρος)
34. Never Let Me Go (Kazuo Ishiguro, 2005), Μην μ? αφήσεις ποτέ (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, εκδ. Καστανιώτη)
33. The Wind in the Willows (Kenneth Grahame, 1908), Ο άνεμος στις ιτιές (μτφρ. Φώντας Κονδύλης, εκδ. Πατάκη)
32. A Room with a View (EM Forster, 1908), Ένα δωμάτιο με θέα (μτφρ. Ιωάννα Καρατζαφέρη, εκδ. Μεταίχμιο)
31. The End of the Affair (Graham Greene, 1951), Το τέλος μιας σχέσης (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, εκδ. Μεταίχμιο)
30. Moll Flanders (Daniel Defoe, 1722), Μολ Φλάντερς (μτφρ. Αλέξανδρος Πανούσης, εκδ. Καστανιώτης)
29. Brick Lane (Monica Ali, 2003), Εφτά θάλασσες και δεκατρία ποτάμια (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Ωκεανίδα)
28. Villette (Charlotte Bront?, 1853), Βιλέτ (μτφρ. Μαρία Λαϊνά, εκδ. Σμίλη)
27. Robinson Crusoe (Daniel Defoe, 1719), Ροβινσών Κρούσο (μτφρ. Γιώργος Βασδέκης, εκδ. Ατλαντίς)
26. The Lord of the Rings (JRR Tolkien, 1954), Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (μτφρ. Ευγενία Κόλια-Χατζηθανάση, εκδ.Κέδρος)
25. White Teeth (Zadie Smith, 2000), Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Ψυχογιός)
24. The Golden Notebook (Doris Lessing, 1962), Το χρυσό σημειωματάριο (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη)
23. Jude the Obscure (Thomas Hardy, 1895), Τζουντ ο αφανής (μτφρ. Λητώ Ζειζάνη, εκδ. Νεφέλη)
22. The History of Tom Jones, a Foundling (Henry Fielding, 1749), Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου (μτφρ. Έφη Καλλιφατίδη, εκδ. Gutenberg)
21. Heart of Darkness (Joseph Conrad, 1899), Η καρδιά του σκότους (μτφρ. Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, εκδ. Πατάκη)
20. Persuasion (Jane Austen, 1817), Πειθώ (μτφρ. Δημήτρης Γ. Κικίζας, εκδ. Σμίλη)
19. Emma (Jane Austen, 1815), Έμμα (μτφρ. Κάρολ Μάρτιν, εκδ. Σμίλη)
18. Remains of the Day (Kazuo Ishiguro, 1989), Απομεινάρια μιας μέρας (μτφρ. Γιούρι Κοβαλένκο, εκδ. Καστανιώτη)
17. Howards End (EM Forster, 1910), Χάουαρντς Εντ (μτφρ. Γεωργία Αρβανίτη, εκδ. Μεταίχμιο)
16. The Waves (Virginia Woolf, 1931), Τα κύματα (μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδ. Ύψιλον)
15. Atonement (Ian McEwan, 2001), Εξιλέωση (μτφρ. Γιάννης Σκαρπέλος, εκδ. Νεφέλη)
14. Clarissa (Samuel Richardson, 1748)
13. The Good Soldier (Ford Madox Ford, 1915), Ο καλός στρατιώτης (μτφρ. Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Δελφίνι)
12. Nineteen Eighty-Four (George Orwell, 1949), 1984 (μτφρ. Νίνα Μπάρτη, εκδ. Κάκτος)
11. Pride and Prejudice (Jane Austen, 1813), Περηφάνια και προκατάληψη (μτφρ. Δημήτρης Γ. Κικίζας, εκδ. Σμίλη)
10. Vanity Fair (William Makepeace Thackeray, 1848), Το πανηγήρι της ματαιοδοξίας (μτφρ. Χρύσα Τσαλικίδου, εκδ. Εξάντας)
9. Frankenstein (Mary Shelley, 1818), Φρανκενστάιν (μτφρ. Μαρία Έξαρχου, εκδ. Οξύ)
8. David Copperfield (Charles Dickens, 1850), Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (μτφρ. Τζέμη Τασάκου, εκδ. Παπαδόπουλος)
7. Wuthering Heights (Emily Bront?, 1847), Τα ανεμοδαρμένα ύψη (μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδ. Άγρα)
6. Bleak House (Charles Dickens, 1853), Ο ζοφερός οίκος (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Gutenberg)
5. Jane Eyre (Charlotte Bront?, 1847), Τζέιν Έυρ (μτφρ. Δημήτρης Γ. Κικίζας, εκδ. Σμίλη)
4. Great Expectations (Charles Dickens, 1861), Mεγάλες προσδοκίες (μτφρ. Παυλίνα Παμπούδη, εκδ. Πατάκη)
3. Mrs. Dalloway (Virginia Woolf, 1925), Η κυρία Ντάλογουεϊ (μτφρ. Ντίνα Τριανταφυλλοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο)
2. To the Lighthouse (Virginia Woolf, 1927), Στο φάρο (μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδ. Ύψιλον)
1. Middlemarch (George Eliot, 1874), Middlemarch (μτφρ. Εύη Γεωργούλη, εκδ. Ίνδικτος)
Τι μας λένε οι αριθμοί
Παρότι το μυθιστόρημα-ποταμός της Τζορτζ Έλιοτ συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, «νικήτρια» συνολικά της έρευνας αυτής αναδεικνύεται, βραχεία κεφαλή, η Βιρτζίνια Γουλφ. Η Γουλφ όχι μόνο έχει 4 δικά της βιβλία στα 100 καλύτερα (όπως επίσης ο Καρλ Ντίκενς και η Τζέιν Όστεν), αλλά καταλαμβάνει και 2 θέσεις στην πρώτη 3άδα.
Στα 100 βιβλία, τα 34 ανήκουν σε γυναίκες συγγραφείς, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Στην πρώτη 10άδα το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και βρίσκουμε 6 βιβλία γυναικών, ενώ η πρώτη τριάδα ανήκει αποκλειστικά σε γυναίκες. Αν ληφθεί υπόψη ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται βιβλία από τον 18ο αιώνα, η παρουσία 34 γυναικών στον κατάλογο λέει πολλά για την βρετανική λογοτεχνία και κοινωνία, τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα και μετά, οπότε με τις αδελφές Μπροντέ και την Τζέιν Όστεν οι γυναίκες συγγραφείς δίνουν πολύ σημαντικά μυθιστορήματα.
Τα παλαιότερα μυθιστορήματα που εντοπίζονται στον κατάλογο είναι τα δύο βιβλία του Γουίλιαμ Ντεφόε (Ροβινσώνας Κρούσος, 1719 και Μολ Φάντερς, 1722) ενώ τα πλέον πρόσφατα είναι τα μυθιστορήματα των Άλι Σμιθ (2011), Τζούλιαν Μπαρνς (2011) και Ζέιντι Σμιθ (2012).
Συνολικά, ο άρτι ανατέλλων 21ος αιώνας έχει ήδη 14 μυθιστορήματα στον κατάλογο, με την Εξιλέωση του Ίαν ΜακΓιούαν να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση (στην 15η). Από τους εν ζωή συγγραφείς (που είναι συνολικά 15), ξεχωρίζουν οι Ζέιντι Σμιθ και Άλαν Χόλινγκερστ με 2 βιβλία έκαστος.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη 10άδα, μόνο τα δυο βιβλία της Βιρτζίνια Γουλφ είναι μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, με τα υπόλοιπα 8 να ανήκουν αποκλειστικά στον 19ο αιώνα, που φαίνεται να ήταν ο κολοφώνας της βρετανικής μυθιστοριογραφίας, με τον Καρλ Ντίκενς να κυριαρχεί, αλλά και τις Έμιλυ και Σαρλότ Μπροντέ, την Τζέιν Όστεν, τον Τόμας Χάρντι να έχουν δώσει αξεπέραστα μυθιστορήματα.
Βρετανική λογοτεχνία στα ελληνικά
Οι Έλληνες εκδότες, κι άρα και οι Έλληνες αναγνώστες, φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τη βρετανική λογοτεχνία, αν κρίνει κανείς από το υψηλότατο ποσοστό των βιβλίων του καταλόγου που έχει μεταφραστεί κάποια στιγμή στα ελληνικά (και πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται εδώ μέσα από τη βάση δεδομένων του politeianet.gr). Ο εκδότης που έχει μεταφράσει τα περισσότερα βιβλία στα 100 είναι με διαφορά ο Καστανιώτης, ενώ αρκετά έχουν επίσης μεταφράσει το Μεταίχμιο, η Σμίλη, ο Πατάκης, ο Κέδρος κ.ά. ? μιλώντας για ενεργούς σήμερα εκδοτικούς οίκους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετά μυθιστορήματα έχουν μεταφραστεί κατά καιρούς από περισσότερους εκδότες, και ότι η αναφορά στην ελληνική έκδοση είναι απλώς ενδεικτική, με γνώμονα κυρίως το αν το βιβλίο βρίσκεται ακόμη στην κυκλοφορία. Σκοπός αυτού του άρθρου δεν ήταν βέβαια η πλήρης και σε βάθος χρόνου «χαρτογράφηση» της μεταφρασμένης βρετανικής λογοτεχνίας στη χώρα μας.
Συνολικά πάντως, κι αυτό είναι το δυσάρεστο, πολύ λίγα από τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί μπορεί να τα βρει κανείς σήμερα εύκολα στα βιβλιοπωλεία (μάλλον όχι πάνω από 20).
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από τα 35 πρώτα μυθιστορήματα του καταλόγου, μονάχα η Κλαρίσα του Σάμιουελ Ρίτσαρντσον δεν (φαίνεται να) έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες εκδότες και οι κριτικοί απ? όλο τον κόσμο συγκλίνουν στις απόψεις τους για το ποια είναι τα καλύτερα βρετανικά μυθιστορήματα.
Η πηγή μας: http://www.bbc.com/culture/story/20151204-the-100-greatest-british-novels
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ
- Κατηγορία: Φιλαναγνωσία
- Εμφανίσεις: 455
45 βιβλία που θα απογειώσουν το καλοκαίρι των παιδιών
Καλά βιβλία για όλες τις ηλικίες, από τριών έως δεκαπέντε ετών και πάνω, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Book Press για το φετινό καλοκαίρι.
Της Ελένης Κορόβηλα
Τα σχολεία κλείσατε, τα βιβλία ανοίξατε! Αυτή είναι η διαρκής προτροπή μας προς παιδιά όλων των ηλικιών κι εφήβους, μικρούς και μεγαλύτερους. Από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή επιλέξαμε και προτείνουμε βιβλία που θα κάνουν παρέα στους νεαρούς αναγνώστες όποτε τα έχουν ανάγκη. Το κριτήριο επιλογής είναι αυστηρό: τα βιβλία που προτείνουμε δεν κάνουν επανάληψη στην τάξη που ολοκληρώθηκε ούτε προετοιμάζουν για την επόμενη. Αντιθέτως προσφέρουν γέλιο, εξωσχολικές γνώσεις, προβληματισμό σε γενναίες δόσεις και πάνω απ' όλα καλή συντροφιά.
Οι προτάσεις μας καλύπτουν τις ηλικίες από 3 ετών έως 15+, αν και οι έφηβοι από αυτή την ηλικία και πάνω, ανάλογα βέβαια με την αναγνωστική τους ωριμότητα και τα ενδιαφέροντά τους, μπορούν να διαβάσουν -περίπου- ό,τι θέλουν!
10 + 1 βιβλία για παιδιά 3 έως 6 ετών
Σε κάποια παραλία τα μικρά παιδιά θα συναντήσουν την Κική και τον Μπόμπο, Μια ηλιόλουστη μέρα (εκδ. Ίκαρος). Ένα βιβλίο για μικρά χεράκια που θα ανακαλύπτουν τις περιπέτειες των δυο φίλων κάτω από τα αναδιπλούμενα μέρη του βιβλίου. Μια γάτα κι ένας σκύλος, αρχετυπικοί εχθροί που γίνονται αχώριστοι στα παιχνίδια της παραλίας, στα παγωτά και τις βουτιές. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά που δημιούργησε η βραβευμένη εικονογράφος και σχεδιάστρια κινούμενων σχεδίων Γιασμίν Ισμαήλ.
Ένα άλλο αχώριστο δίδυμο, οι Πίκο και Λόλα (εκδ. Μεταίχμιο), ένα σκυλάκι κι ένα κουνελάκι, θα συντροφεύσουν τα παιδιά στην εκδρομή αλλά και τα όνειρά τους. Με στιχάκια και διασκεδαστικές ρίμες που θα απολαύσουν τα παιδιά η Λίνα Σωτηροπούλου αφηγείται τις αστείες ιστορίες των δυο φίλων ενώ η Ναταλία Καπατσούλια σχεδιάζει και βάζει χρώμα στις περιπέτειές τους. Μια νέα σειρά βιβλίων για μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που γνωρίζουν σιγά σιγά τη σημασία και τη μαγεία της φιλίας.
Ανακαλύπτοντας τη φιλία, δεν είναι περίεργο που τα παιδιά αισθάνονται (και είναι) Υπερήρωες (εκδ. Κέδρος) έτοιμοι να τα καταφέρουν σε όλα, όπως ο Έκτορας και η Χλόη που αντιμετωπίζουν και ξεπερνούν φόβους και προκλήσεις φορώντας την μπέρτα τους. Μια σειρά-πολύτιμη συντροφιά για όλους τους μικρούς υπερήρωες που κάποια στιγμή μπορεί να χάνουν το κουράγιο τους αλλά που μαθαίνουν σταδιακά πως πάντα υπάρχει τρόπος για να βγουν τελικά νικητές. Από τους βραβευμένους Ισπανούς συγγραφείς βιβλίων για παιδιά που βρίσκονται πίσω από το ψευδώνυμο Ισάουρα Λι και τον εικονογράφο Κριστιάν Ιναράχα.
Νικητές βγαίνουν σίγουρα τα παιδιά όσο πιο γρήγορα καταλάβουν πως τελικά Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα (εκδ. Πατάκη). Ο ευφυής Αμερικανός εικονογράφος Μπρένταν Γουένζελ που ζει στη Νέα Υόρκη σχεδίασε και πλαισίωσε με λιτό κείμενο τον περίπατο μιας γάτας μέσα από τα μάτια όλων των πλασμάτων που συναντά στο διάβα της. Ακολουθώντας την κλιμακωτή δομή των λαϊκών αφηγήσεων (θυμίζει το αγαπημένο και πολυτραγουδισμένο «Ντίλι Ντίλι») και αλλάζοντας προοπτική ανάλογα με τη συνάντηση, ο περίπατος αυτογνωσίας της γάτας διασκεδάζει τα παιδιά και τους μαθαίνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βλέπει κανείς το ίδιο πράγμα.
Κι αν η γάτα βρίσκει ποια είναι μέσα από το βλέμμα όσων συναντά στον περίπατό της, μια σκυλίτσα, μετά τις δικές της αναζητήσεις, καταλήγει να σκεφτεί γεμάτη αυτοπεποίθηση: Ξεχωρίζω και σφυρίζω (εκδ. Παπαδόπουλος). Ο βραβευμένος Βρετανός εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Ρομπ Μπιντούλφ κάνει για ακόμη μια φορά το θαύμα του δημιουργώντας υπέροχες εικόνες αφηγούμενος ένα ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας, επιβεβαιώνοντας στα παιδιά πως η ομοιομορφία δεν είναι και καμιά επιτυχία και πως αξία έχει ο καθένας να είναι ο εαυτός του.
Τίποτε άλλο παρά ο εαυτός του θέλει να είναι και ο Κιλόμπο, ο βρόμικος ελέφαντας (εκδ. Μεταίχμιο) που δημιούργησε με τρυφερότητα η Δάφνη Βλουμίδη και σχεδίασε και χρωμάτισε με απαλούς χρωματισμούς η Άννα Γεωργιάδου. Πράγμα όχι βέβαια πάντοτε αυτονόητο, όπως θα ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από την ιστορία του Κιλόμπο. Το ελεφαντάκι φτάνει στη Λέσβο, βρόμικο, πεινασμένο και ταλαιπωρημένο, όπως χιλιάδες παιδάκια που καταφθάνουν από την πατρίδα τους χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους. Τα παιδιά διαβάζουν μια ιστορία για την υποδοχή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων με μια ζεστή αγκαλιά, με τον τρόπο δηλαδή που ιδανικά θα έπρεπε να γίνεται η υποδοχή για όλα τα παιδάκια που φτάνουν μόνα τους στα μέρη μας.
Μια τέτοια αγκαλιά άνοιγε και η γιαγιά που δεν έλεγε «βατραχάκι» αλλά Βατραχέλι (εκδ. Πατάκη) και ενέπνευσε την Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα και τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά να γράψουν και να παρουσιάσουν με την πολύτιμη συμβολή της Έφης Λαδά στην εικονογράφηση ένα παραμύθι που κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση μεταφρασμένο και στα αραβικά. Τα παιδιά θα διαβάσουν για ένα βατραχέλι που χωρίς μαμά και μπαμπά φτάνει σε μια άγνωστη πατρίδα και έχει την τύχη να συναντήσει μια γιαγιά κι έναν παππού που είναι έτοιμοι να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να το κάνουν παιδάκι τους. Το μυστικό τους έχει τις ρίζες του στην αντίστροφη διαδρομή που κάποτε κι εκείνοι έκαναν.
Ένα μυστικό, Το μυστικό της θάλασσας (εκδ. Πατάκη) αναζητά με πείσμα και ο μικρός Παντελής. Ο Κώστας Μάγος έγραψε μια θαλασσινή ιστορία για τα όνειρα που κάνουν τα μικρά παιδιά και που καμιά φορά τα ακολουθούν καθώς μεγαλώνουν. Ο βραβευμένος σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης εικονογράφησε το νησί, τη θάλασσα και τα μυστικά της.
Για την υποδοχή και την αποδοχή θα διαβάσουν τα μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους στο βιβλίο του Γιαν ντε Κίντερ Κόκκινο (μτφρ. Τατιάνα Μαρκάκη, εκδ. Πατάκη). Ο Φλαμανδός εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά χρησιμοποιεί το δυνατό κόκκινο χρώμα για να δημιουργήσει έντονες εικόνες που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και διάκριση από τα μικρά παιδιά της έννοιας του εκφοβισμού, των συνεπειών του και των τρόπων αντιμετώπισής του.
Όλα τα βιβλία καλούν τα παιδιά σε ταξίδια μικρότερα ή μεγαλύτερα, όπως και Το μεγάλο ταξίδι της Οικογένειας Ποντίκη (εκδ. Νεφέλη). Ζήτω οι διακοπές, αναφωνούν τα μέλη της φιλοπερίεργης και γεμάτης διάθεση για περιπέτεια οικογένειας που θα ταξιδέψει σε ζούγκλες, παραλίες, ερήμους και πάγους. Ο αρχηγός της οικογένειας ταχυδρόμος Ποντίκης, ήρωας της Γαλλίδας δημιουργού βιβλίων για παιδιά Μαριάν Ντυμπύκ, πρωταγωνιστεί και σε αυτή την ταξιδιωτική ιστορία γεμάτη προκλήσεις και καινούργια πράγματα για να ανακαλύψουν τα μικρά παιδιά.
Όλα, μα όλα τα παραπάνω θέματα έχουν προσεγγιστεί από τον κορυφαίο Ερίκ Καρλ που μια μέρα, πριν από πολλά χρόνια, φαντάστηκε Μια κάμπια πολύ πεινασμένη (εκδ. Καλειδοσκόπιο), ζωγράφισε την περιπέτειά της και την τελική μεταμόρφωσή της σε μια πανέμορφη πεταλούδα και παρέδωσε ένα σπουδαίο δώρο στα μικρά παιδιά. Το πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας επανακυκλοφορεί και είναι πάντα το ίδιο λαμπερό, παιχνιδιάρικο κι αισιόδοξο.
10 + 1 βιβλία για παιδιά 6 έως 9 ετών
Το ταξίδι μπορεί να γίνει και με Το Πετροκάραβο (εκδ. Μεταίχμιο) που αν και ασάλευτο μέσα στα νερά της θάλασσας κρύβει πολλά μυστικά. Η θαλασσινή ιστορία θάρρους αλλά και αλαζονείας της όμορφης νεράιδας-καπετάνισσας που αφηγείται η Αγγελική Δαρλάση και εικονογραφεί η Θέντα Μιμηλάκη, εισάγοντας ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία, έχει τις ρίζες της στη λαϊκή παράδοση. Ιστορίες για πετρωμένα καράβια, θρύλους και μύθους, θα ακούσουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τροφοδοτώντας τη φαντασία τους.
Φαντασία μεγάλη έχει και το περήφανο κόκκινο μυρμήγκι που βλέπει το μεγάλο κακό να έρχεται όταν πιστεύει ότι ενσκήπτει στη χώρα του Δρακομανία (εκδ. Πατάκη). Δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση (2007) επανακυκλοφορεί η αλληγορική φάρσα που έγραψε ο Φίλιππος Μανδηλαράς για τα παιδιά με νέα εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη. Η αλήθεια μπλέκεται με τη φαντασία και το ψέμα και τα παιδιά διαβάζουν μια ευφάνταστη και διασκεδαστική ιστορία για την εξουσία και τους τρόπους που έχει για να χειραγωγεί τους πιο αδύναμους.
Αδύναμη αισθάνεται και η μικρή Αλίκη όταν φωνάζει δυνατά Βοήθεια, αχινός! (εκδ. Μεταίχμιο). Η Ιωάννα Μπαμπέτα έγραψε, και η Ρένια Μεταλληνού εικονογράφησε, μια σύντομη ιστορία για την κατανόηση και τον σεβασμό στη φύση και τα πλάσματά της, από την πλευρά της πονεμένης αλλά απρόσεκτης μικρής αλλά και από την πλευρά του φοβισμένου αχινού.
Ο σεβασμός είναι το κλειδί για την επίλυση των διαφωνιών που έχουν Οι Ουφ και οι Χου (εκδ. Ψυχογιός) του Χρήστου Δημόπουλου σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου. Μια έξυπνη ιστορία για τις διαφορές που μοιάζουν ανεπίλυτες αλλά που πάντα υπάρχει ένας κοινός τόπος για λυθούν, καμιά φορά τόσο προφανής που δυσκολευόμαστε να τον δούμε. Σε αυτή την ιστορία, η λύση είναι το... Νησί.
Στην ιστορία, πάλι, του Γουργούρη (εκδ. Πατάκη) η αγάπη είναι η λύση. Η Τασούλα Επτακοίλη έγραψε μια τρυφερή όσο και αστεία ιστορία για τη δύναμη της αγάπης που δεν πεθαίνει ποτέ και απαλύνει την απώλεια. Ένας γάτος ζει μια ευτυχισμένη ζωή λαμβάνοντας και προσφέροντας αγάπη. Όταν κλείσει τον κύκλο της ζωής του, η αγάπη θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάποιο πλασματάκι έχει ανάγκη από αυτή την αγάπη και θα την λάβει. Ο Τόμεκ Γιοβάνης σχεδίασε έναν παιχνδιάρη γάτο κι ένα επίμονο γατόσκυλο υπογραμμίζοντας την αξία της ποικιλίας στη φύση.
Την αγάπη ως «γιατρικό» υπόσχεται και το Μαγικό ραβδί του πρίγκιπα Λεμόνη (εκδ. Polaris) στο έμμετρο παραμύθι που έγραψε ο Γιώργος Σακελλαρίδης και ζωγράφισε η Φωτεινή Στεφανίδη.
Αγάπη για όσα άφησε πίσω του και για όσα θα γνωρίσει στο μέλλον περιέχει σε μεγάλες δόσεις Το κουτί του Σιλάν (εκδ. Ίκαρος) που έγραψε η Άλκηστη Χαλικιά και εικονογράφησε η Ντανιέλα Σταματιάδη. Ο Σιλάν, ένα γενναίο και γενναιόδωρο προσφυγόπουλο που βρίσκεται σε προσωρινή πατρίδα, φεύγει κάθε πρωί από τη δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Μια τρυφερή και αισιόδοξη ιστορία για τα αυτονόητα συστατικά της ευτυχίας: τη φιλία και την αποδοχή.
Για τα αυτονόητα μιλά και το αλληγορικό παραμύθι Ένα κίτρινο φύλλο (εκδ. Ίκαρος). Το ποιητικό κείμενο του Μιχάλη Μουλάκη (στο πρώτο του βιβλίο για παιδιά) και η λιτή αλλά ευφευρετική εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη, σε συνδυασμό με την παιγνιώδη και ασυνήθιστη σελιδοποίηση θα υποβάλουν στα παιδιά το αίσθημα του απρόοπτου που βιώνει το μικρό φύλλο όταν έξαφνα πέφτει από το κλαδί του. Οι συναντήσεις, οι απρόσμενες ανακαλύψεις, οι φιλίες και οι συμμαχίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι πολύπλευρες αλήθειες συνθέτουν ένα παραμύθι που γεννά ελπίδα κι αισιοδοξία.
Λύσεις σε μυστήρια που επίσης δεν είναι καθόλου αυτονόητο να ξεδιαλυθούν αναζητούν οι ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια (μτφρ. Άννα Παπαφίγκου, εκδ. Κέδρος) και επειδή είναι δαιμόνιοι τα καταφέρνουν περίφημα. Ευτυχώς, οι ιστορίες τους είναι πολλές, όσες και τα μυστήρια. Για αυτό έχει φροντίσει ο Σουηδός συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Μάρτιν Βίντμαρκ, που σε συνεργασία με την Ελένα Βίλις στην εικονογράφηση, βασιζόμενος σε ένα κλασικό σχήμα, έχει δημιουργήσει μια καλογραμμένη και χορταστική σειρά αστυνομικών ιστοριών για αναγνώστες που αγαπούν τους γρίφους και τις ανατροπές και που δεν αποδέχονται ότι υπάρχουν άλυτα μυστήρια.
Τίποτε άλυτο και τίποτα ακατόρθωτο δεν υπάρχει ούτε για ένα από τα πιο δυναμικά, γεμάτα χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και νεύρα κοριτσάκια της λογοτεχνίας για παιδιά. Η Μιμή η Νευρική (μτφρ. Ειρήνη Χριστοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) στην πιο πρόσφατη ιστορία της (την 12η που κυκλοφορεί στα ελληνικά) φτιάχνει λίστα επιθυμιών και συντροφεύει τα παιδιά με τη φαντασία, την εφευρετικότητα και το σπινθηροβόλο πνεύμα της. Κείμενο, Μέγκαν ΜακΝτόναλντ, εικόνες Πίτερ Ρέινολντς.
Τα παραδοσιακά παραμύθια αποτελούν για τον Τζάνι Ροντάρι την «πρώτη ύλη» για να πετάξουμε μακριά με τα φτερά της φαντασίας μας. Επιπλέον, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο ίδιος στήνει έναν δημιουργικό διάλογο με τους νεαρούς αναγνώστες του ακόμη και σήμερα: ένας αυτοκράτορας απαγορεύει στο βασίλειό του όλες τις κιθάρες επειδή ο ίδιος δεν ξέρει να παίζει· ένα κοριτσάκι που δεν θέλει να μεγαλώσει μεταμορφώνεται σε γίγαντα όταν αναγκάζεται να παλέψει ενάντια στην αδικία· ένας ουρανοξύστης πλέει στη θάλασσα σαν υπερωκεάνιο. Στο βιβλίο Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Κέδρος) η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, δίνοντας αφορμή για απρόβλεπτες και διασκεδαστικές καταστάσεις, που παρασύρουν τον αναγνώστη και του μαθαίνουν πως «πειράζοντας» μια παλιά ιστορία μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη, ολοκαίνουρια.
10 + 1 βιβλία για παιδιά 9 έως 12 ετών
Οι αναγνωστικές περιπέτειες και οι περιπέτειες των διακοπών γίνονται ένα στην ιστορία μιας παρέας τεσσάρων παιδιών που περνούν το καλοκαίρι τους στα Κύθηρα και θα κληθούν για δεύτερη φορά να επιλύσουν ένα μυστήριο με αρχαιολογικές προεκτάσεις. Το τέταρτο αλογάκι (εκδ. Πατάκη) είναι μια ιστορία του Διονύση Λεϊμονή που εμπνέεται από τον αποκαλούμενο «Τιτανικό της Αρχαιότητας», το ναυγάγιο των Αντικυθήρων. Βουτιές στα καταγάλανα νερά αλλά και στα μυστήρια της αρχαιότητας για να εντοπιστεί ένα αλογάκι, το τέταρτο που από?εινε στον βυθό των Αντικυθήρων από ένα τέθριππο της αρχαιότητας: Διασκέδαση, προβληματισμός, γνώσεις για τις αρχαιολογικές έρευνες και τις επιλογές που καλούνται να κάνουν οι επιστήμονες.
Μια Κόρη στον βυθό (εκδ. Μίνωας), ένα μαρμαρένιο άγαλμα που έχει χαθεί ανεξήγητα, αναζητούν μια παρέα παιδιών και στο στενό μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, στα νερά των Κυκλάδων. Η Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη έγραψε μια κεφάτη, καλοκαιρινή περιπέτεια αναμιγνύοντας ιστορία, αρχαιολογία, μυστήριο και δροσερά μακροβούτια.
Από τα Κύθηρα, πλώρη για τις βόρειες Σποράδες και την ξεκομμένη από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος Σκύρο. Όμηρος στο πέλαγος (εκδ. Μεταίχμιο) είναι ο τίτλος της ιστορίας της Κατερίνας Δημόκα που εμπλουτίζεται από την εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη. Ο δεκατριάχρονος Λάμπρος, γιος ψαρά, έχει χάσει τη μητέρα του. Λατρεύει τη θάλασσα και σε μια από τις καταδύσεις του θα ανακαλύψει ένα άγαλμα κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια ιστορία για την είσοδο στην εφηβεία, τις συγκρούσεις, τις αμφισβητήσεις, τις μεγάλες απογοητεύσεις και τη θριαμβευτική δύναμη της φιλίας.
Βουτιά στην ιστορία θα κάνουν τα παιδιά και με το μυθιστόρημα Το σκλαβάκι της Κνωσού (εκδ. Πατάκη). Θα βρεθούν στη μινωική εποχή καθώς το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά αφηγείται την ιστορία του μικρού Αϊσά που ταξιδεύει από την Αφρική με ένα πειρατικό πλοίο για να πουληθεί σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού. Έτσι και θα γίνει, και το σκλαβάκι θα γνωρίσει έναν πολιτισμό που ετοιμάζεται να συντριβεί, ώστε στη συνέχεια να διηγηθεί την παράξενη όσο και συγκινητική ιστορία του στα παιδιά, όπως την έζησε.
Ακριβώς όπως την έζησε αφηγείται την ιστορία του και ο δεκαπεντάχρονος Αργύρης, που ζει στη Νίσυρο, προσπαθώντας να συνέλθει από την οικογενειακή καταστροφή, στο μυθιστόρημα της Έλενας Αρτζανίδου. Βυθισμένος στα χρέη, ο πατέρας του Αργύρη εγκαταλείπει σύζυγο και γιο, οι οποίοι αίφνης έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους και το επικριτικό βλέμμα της κλειστής κοινωνίας. Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα (εκδ. Ψυχογιός) είναι το πρόσταγμα του καπετάνιου που στα αφτιά του Αργύρη θα μετατραπεί σε προτροπή να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να διορθώσει όσα τον πληγώνουν.
Πολλά είναι αυτά που πληγώνουν στο φέρσιμο των παιδιών όπως και των μεγάλων από τα Βρομομαγούλιανα, ένα μικρό χωριό στο οποίο ενίοτε συμβαίνουν «θαύματα». Ο Πάνος Χριστοδούλου έγραψε μια χιουμοριστική ιστορία με τίτλο Θαύμα! Οι καρχαρίες χορεύουν... (εκδ. Κέδρος) για να μιλήσει για τον κοινωνικό ρατσιμό, τον εκφοβισμό και την εκμετάλλευση. Στο φανταστικό αλλά και τόσο αναγνωρίσιμο χωριό θα συμβούν αλλαγές και τα στερεότυπα θα ανατραπούν ώστε ακόμη και οι πλέον αγροίκοι θα κάνουν ανακαλύψεις για τον ίδιο τους τον εαυτό που δεν είχαν ποτέ φανταστεί.
Σε αντίθεση με τα παιδιά των ιστοριών που κάνουν τυχαίες ή μελετημένες ανακαλύψεις, Τα παιδιά του τελευταίου νησιού (μτφρ. Κων/νος Χριστοφορίδης, εκδ. Πατάκη) ζουν μια ζωή χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το βιβλίο του βραβευμένου Τούρκου συγγραφέα Ζουλφί Λιβανελί είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για ένα ορφανό από πατέρα αγόρι που ζει στο ειδυλλιακό «Τελευταίο Νησί», ?ακριά από τη βία και τα οικολογικά προβλή?ατα που ταλανίζουν τον έξω κόσ?ο. Μια απρόσμενη άφιξη θα ανατρέψει τον γαλήνιο τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού που θα αντιληφθούν πως οι ίδιοι με τις αδυναμίες τους επιτρέπουν να επικρατήσουν δυνάμεις που μετατρέπουν το παραδεισένιο νησί τους σε κόλαση. Θα χρειαστούν ένα σχέδιο για να προστετέψουν τη φύση και τη ζωή τους.
Ένα σχέδιο είναι απαραίτητο και για την ηρωίδα της βραβευμένης Αμερικανίδας συγγραφέα Κέιτ ΝτιΚαμίλο. Το σχέδιο της Ρέιμι (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μεταίχμιο) είναι η γλυκόπικρη και ταυτόχρονα κεφάτη ιστορία μιας μικρής που εκλαμβάνει τον χωρισμό των γοινιών της ως δική της ευθύνη και αποφασίζει να κάνει κάτι δραστικό κι εντυπωσιακό για να τον αποτρέψει. Η 10χρονη Ρέιμι επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να τα καταφέρει. Μέσα σε λίγες καλοκαιρινές μέρες θα καταλάβει πως τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικά ραβδιά, πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτό που φανταζόταν, πως η φιλία είναι κάτι που σου αλλάζει τη ζωή και πως η απώλεια και η αγάπη μπορούν να συμβαδίζουν.
Μαγικό ραβδί μπορεί να μην έχουν τα δίδυμα Έλι και Φρεντ, διαθέτουν όμως Το μαγικό χεριστήριο (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, εκδ. Κέδρος). Ο δημοφιλής Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Ντέιβιντ Μπαντιέλ, με αφετηρία μια τρελή τρελή ιδέα στήνει μια ξεκαρδιστική ιστορία από την οποία δεν λείπουν τα μπερδέματα, οι ακραίες καταστάσεις και τα προβληματάκια. Η εικονογράφηση του Τζιμ Φιλντ συνεισφέρει στην αναδημιοιυργία της ατμόσφαιρας αγαπημένων παιχνιδιών όμως, προσοχή, το βιβλίο δεν είναι μια φανταστική ιστορία εικονικής πραγματικότητας! Είναι μια μεγάλη, ξέφρενη πλάκα που θα απολαύσουν τα παιδιά.
Μυστήριο και χιούμορ είναι ο συνδυασμός που αποτελεί εγγύηση διασκέδασης για τα παιδιά που τους αρέσουν οι περιπέτειες και οι γρίφοι. Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ (εκδ. Κέδρος) γνωρίζουν τη συνταγή και την εκτελούν με επιτυχία και στην δεύτερη ιστορία της σειράς που δημιούργησε ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Δημήτρης Μαμαλούκας και στην οποία την εικονογράφηση υπογράφει ο Γιώργος Σγουρός. «Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο'Μπράιαν» είναι ο τίτλος της ιστορίας στην οποία πρωταγωνιστούν οι 4 ντετέκτιβ αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων.
Βασική επιδίωξη όλων των βιβλίων για παιδιά θα έπρεπε να είναι, κατά μια δημιουργική και ευφάνταση αντίληψη, η απόδραση προς μια ανάλαφρη ανάγνωση της ζωής, κάπου λίγα εκατοστά πάνω από την πεζή πραγματικότητα, ώστε τα παιδιά με χιούμορ να μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα πάντα. Αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο δώρο του σπουδαίου Ιταλού συγγραφεά Τζάνι Ροντάρι στα παιδιά. Μια από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες έργου του στα ελληνικά είναι το βιβλίο Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή (μτφρ. Βασιλική Νίκα, πρόλογος Ιωάννης Δημητρούκας, εκδ. Πατάκη). Η αφήγηση παρακολουθεί την πορεία του ανθρώπου πάνω στη Γη από την προϊστορία ως περίπου τα μέσα του 20ού αιώνα. Μια ιστορία που γράφτηκε για παιδιά αλλά αφιερώνεται στους μεγάλους και που μπορεί να διαβαστεί τόσο σαν παραμύθι όσο και σαν κείμενο που δίνει τροφή για σκέψη.
5 + 1 βιβλία για παιδιά από 12 ετών και πάνω
Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά τρομάζουν με την ιδέα των διακοπών έτσι όπως τις σχεδιάζουν οι γονείς τους. Έτσι, ο Κωστής και η Διαμαντία, ήρωες του μυθιστορήματος του Θοδωρή Παπαϊωάννου, βαριούνται αφόρητα τις διακοπές στο βουνό. Χάρη όμως στη Σιλουανή (εκδ. Ίκαρος) όλα εξελίσσονται απρόσμενα καλά. Ταξιδεύουν στα βουνά γύρω από την Έδεσσα ψάχνοντας απαντήσεις για τα δεκάδες ερωτήματα που τους γεννιούνται για στοιχειωμένες πηγές, μυστικές σπηλιές και αρχαίους θρύλους.
Με τους θρύλους καταπιάνεται και ο Φίλιππος Μανδηλαράς που έγραψε τις Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης (εκδ. Πατάκη). Δεκαπέντε ιστορίες που στον πυρήνα τους τα παιδιά θα συναντήσουν θέματα αντλημένα από τη λαϊκή παράδοση, με πρωταγιστές τη γη και τα παιδιά της. Στοιχειά, λάμιες, γίγαντες και δράκοι γεννιούνται από τα σπλάχνα της και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους που ζούσαν σ' αυτό τον τόπο εκατοντάδες χρόνια πριν. Κάποιοι απ' αυτούς πολιορκούν τα σπίτια τους, κάποιοι άλλοι τα προστατεύουν, κάποιοι απλώς υπάρχουν έξω από τους οικισμούς και κάποιοι άλλοι, όπως οι καλικάντζαροι, ζουν στην καρδιά της γης κι έχουν σκοπό να την καταστρέψουν.
Σε έναν θρύλο της Ανατολής, αυτόν της βασίλισσας των φιδιών Σαχμαράν, βασίστηκε και η αφήγηση της Μαρίας Σκιαδαρέση που έχει θέμα την εξουσία και τη διαχείρισή της, τον έρωτα και το θάνατο, τις ανθρώπινες σχέσεις παιδιών και μεγάλων. Η απαγωγή της Γιλάν (εκδ. Πατάκη), κατά τον θρύλο κόρης της βασίλισσας των φιδιών, φέρνει στην επιφάνεια συγκρούσεις και δίνει την ευκαιρία για ένα αλληγορικό παραμύθι για το νόημα της ζωής.
Περισσότερο κοντά στην Ιστορία παρά στους θρύλους, η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου έγραψε τη μυθιστορηματική βιογραφία τουΆρθουρ Έβανς, Ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό (εκδ. Κέδρος). Στο ξημέρωμα του 20ού αιώνα ο Άγγλος αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς έφερε στο φως το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε ως αληθινή την καταγραφή του Ομήρου, που μέχρι τότε θεωρούταν μύθος. Στη σημερινή Αθήνα, ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης ξεναγεί μια παρέα συνομήλικών του Γάλλων στο Σούνιο. Η επίσκεψη γίνεται αφορμή να ενδιαφερθεί για την τραγική ιστορία του Αιγέα, και το ενδιαφέρον του να φτάσει μέχρι την Κνωσό. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα βρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας και τη μυθιστορηματική βιογραφία του Ερρίκου Σλήμαν Ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία (εκδ. Κέδρος), επίσης της Πόπης Μαγουλά-Γαϊτάνου. Στο ίδιο μοτίβο, ένας δεκατριάχρονος με αφορμή το Ιλίου Μέλαθρον, κατοικία του Σλήμαν στην Αθήνα, αναζητά τα βήματά του από την μικρή πόλη της Γερμανίας όπου μεγάλωσε μέχρι την ανακάλυψη της αρχαίας Τροίας.
Φεύγοντας από την Ιστορία, ο Τσάρος Σαλτάν (μτφρ. Λένια Ζαφειροπούλου, εκδ. Πατάκη) του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν είναι το διασημότερο έμμετρο παραμύθι του Πούσκιν και ένα κλασσικό παιδικό ανάγνωσμα στον ρωσόφωνο κόσμο. Μεταφράζεται για πρώτη φορά ολόκληρο στα ελληνικά διατηρώντας το μέτρο και την ομοιοκαταληξία του ρωσικού πρωτοτύπου.
Αν ο Τσάρος Σαλτάν είναι το πιο δημοφιλές ποίημα του ρωσόφωνου κόσμου για παιδιά, Ο Μικρός Πρίγκιπας (εκδ. Polaris) είναι ίσως το δημοφιλέστερο σύγχρονο παραμύθι στον δυτικό κόσμο. Η πτώση ενός αεροπλάνου στην αφιλόξενη έρημο φέρνει τον πιλότο του αντιμέτωπο με μια απρόσμενη όσο και απίστευτη συνάντηση. Ένα αγόρι από έναν μακρινό, μικρό πλανήτη εμφανίζεται μέσα στην πρωινή αυγή. Η διήγηση των ονειρικών περιπετειών του διαστημικού του ταξιδιού και οι ερωτήσεις του οδηγούν τον εμβρόντητο πιλότο και τον αναγνώστη σε φιλοσοφικές αναζητήσεις για το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το κλασσικό αριστούργημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί μεταφέρεται από την Στέλλα Στεργίου σε ένα εμπνευσμένο γκράφικ νόβελ.
5 + 1 βιβλία για εφήβους από 15 ετών και πάνω
Πόσο κακό μπορεί να κάνει μια λέξη; Υπάρχουν Λέξεις που πονάνε (μτφρ. Χαρά Γιαννακοπούλου, εκδ. Παπαδόπουλος) κι αυτές έχει να αντιμετωπίσει και η ηρωίδα της Άμπι Κούπερ, η Ελίζ. Λέξεις που τη βάζουν στο περιθώριο και την εγκλωβίζουν στη σιωπή. Το κορίτσι θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα μυστήριο όταν θα λάβει ένα ανώνυμο σημείωμα. Καθώς θα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της προέλευσής του θα κερδίσει κάτι πολύτιμο: θα μάθει να αποδέχεται τον εαυτό της και τελικά θα βγει κερδισμένη και πιο δυνατή.
Η δεκαπεντάχρονη Μπάρμπαρα Μολίνα εξαφανίζεται από το σπίτι της. Η αστυνομία αρχικά θεωρεί πως το έσκασε, αλλά ένα τηλεφώνημα της κοπέλας στη μητέρα της αλλάζει τα δεδομένα. Είναι η τελευταία φορά που έρχεται σε επαφή με τους δικούς της. Ύστερα από αυτό δεν υπάρχουν νέα της και όλοι τη θεωρούν νεκρή. Τέσσερα χρόνια αργότερα το μυστήριο της εξαφάνισής της παραμένει άλυτο. Ώσπου ένα νέο τηλεφώνημα έρχεται να ανατρέψει τη ζωή όλων: μιας μητέρας που έχει χάσει την ελπίδα πως θα ξαναδεί την κόρη της, ενός αστυνομικού που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, μιας κοπέλας που πρόδωσε την καλύτερή της φίλη. Εντωμεταξύ, ανταλλάσσονται Λόγια δηλητήριο (μτφρ. Βασιλική Κνήτου, εκδ. Κέδρος) όπως τα έγραψε η Ισπανίδα Μάιτε Καράνθα. Μια ιστορία για την υποκρισία, τα ψέμματα που πληγώνουν, τα μυστικά που καταστρέφουν αλλά και το φως που αρκεί μια χαραμάδα για να περάσει και να αλλάξει τα πάντα.
Αν τα λόγια πονάνε, υπάρχουν πράξεις που σημαδεύουν για μια ζωή. Για τη δεκατετράχρονη Άννα η κατάσταση στο σπίτι είναι αφόρητη. Σ' ένα ασφυκτικό και βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, με θύματα την ίδια και τη μητέρα της και θύτη τον πατέρα της, θα ζήσει ένα καλοκαίρι γεμάτο αλλαγές, στο μυθιστόρημα Το καλοκαίρι που μεγάλωσα (εκδ. Κέδρος). Η Άντρη Αντωνίου έγραψε ένα βιβλία για τα οικογενειακά μυστικά που μένουν ανομολόγητα πίσω από κλειστές πόρτες, για την αλήθεια που δύσκολα αποφασίζει το θύμα να παραδεχτεί, για τις ευθύνες που καλούνται να αναλάβουν οι έφηβοι κάνοντας πρόωρα βήματα προς την ενηλικίωση.
Πρόωρα κι αδιέξοδα βήματα έκανε και ένα κορίτσι μεγαλωμένο στη Γαλλία ώστε να χρειαστεί να ακούσει την παράκληση Νουρ, γύρνα στον κόσμο (μτφρ. Κλερ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής, εκδ. Μεταίχμιο). Ο Γαλλομαροκινός Ρασίντ Μπενζίν έγραψε έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα σε έναν πατέρα και την κόρη του, ένα χήρο καθηγητή φιλοσοφίας και τη ριζοσπαστικοποιημένη φοιτήτρια κόρη του, που έχει φύγει κρυφά για το Ιράκ για να προσχωρήσει στους κόλπους των τζιχαντιστών. Αφορμή για τον συγγραφέα, που είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών, υπήρξε το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, στο Παρίσι. Ο διάλογος που αναπτύσσουν θα δώσει στους νεαρούς αναγνώστες την ευκαιρία να προβληματιστούν και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.
Οι έφηβοι αγαπούν τα επικά παραμύθια που τους μεγάλωσαν, όπως την τριλογία του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Διαβάζοντας την Ιστορία του Κούλερβο (μτφρ. Ευγενία Κόλλια, εκδ. Κέδρος) του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν -που εκδίδεται για πρώτη φορά μαζί με τα προσχέδια, τις σημειώσεις και το δοκίμιο του Τόλκιν για την Καλεβάλα, που τον ενέπνευσε ώστε να γράψει το συγκεκριμένο έργο-, οι νεαροί αναγνώστες θα πιάσουν το νήμα της έμπνευσης του αγαπημένου τους συγγραφέα από την αρχή. Ένα βιβλίο-κατάδυση στις απαρχές της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Από την αρχή θα πιάσουν οι αναγνώστες το νήμα διαβάζοντας και την αρχετυπική ιστορία Η πεντάμορφη και το τέρας (μτφρ. Γιώργος Χρ. Κυθραιώτης, εκδ. Αρμός). Η Γαλλίδα εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπομόν (1711-1780) αποτύπωσε στο γνωστότερο μυθιστόρημά της την οδυνηρή διαδρομή που καλούνται να διανύσουν οι ήρωές της μέχρι να αποδεχθούν ο ένας τον άλλον και τελικά ο καθένας να μεταμορωθεί σε αυτό που πραγματικά είναι.
Οι έφηβοι, που έχουν οπωσδήποτε γνωρίσει την ιστορία της Πεντάμορφης είτε μέσω διασκευών είτε μέσω κινηματογραφικών μεταφορών, θα απολαύσουν στο πρωτότυπο κείμενο ένα έργο γραμμένο με διαύγεια, ακρίβεια και βαθιά κατανόηση για τις δυσκολίες αποδοχής του άλλου.
* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ
- Κατηγορία: Φιλαναγνωσία
- Εμφανίσεις: 601
Τα 100 καλύτερα βιβλια της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Σύμφωνα με τις επιλογές 120 συγγραφέων
Με τη συμμετοχή 120 λογοτεχνών ολοκληρώθηκε η μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν το bookpress.gr και το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία, για την ανάδειξη των 100 βιβλίων που αξιολογούνται από τους συγγραφείς ως τα καλύτερα της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων (1813-2013).
Υπενθυμίζουμε ότι από τους συγγραφείς ζητήθηκε να δηλώσουν τα 20 βιβλία που αξιολογεί ο καθένας ως τα καλύτερα, σύμφωνα πάντα με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, την κρίση τους για την επιρροή που άσκησαν ή άλλα κριτήρια που καθορίζουν τις επιλογές τους. Στα βιβλία αυτά μπορούσαν να περιλαμβάνονται τίτλοι πεζογραφίας, μυθιστορήματα ή διηγήματα, ποιητικές συλλογές (μεμονωμένες, συγκεντρωτικές ή άπαντα) και θεατρικά έργα.
Τα 100 βιβλία που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις δημοσιεύονται κατά αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο των συγγραφέων, και όχι με βάση τις προτιμήσεις που συγκέντρωσαν, αφού στις προθέσεις της έρευνάς μας δεν είναι να θέσουμε συγγραφείς και βιβλία σε «ανταγωνισμό», αλλά «να καταδειχτούν προτιμήσεις, επιρροές, τάσεις, τροφοδοτώντας τη συζήτηση που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας.»
Ο κατάλογος με τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι ο εξής:
1 | ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ | ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ |
2 | ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ | ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ |
3 | ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ | ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ |
4 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ | Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ |
5 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ | ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 |
6 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ | ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ |
7 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΚΩΣΤΑ |
8 | ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ | ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ |
9 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ | ΤΟ ΦΥΛΛΟ. ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ. Τ' ΑΓΓΕΛΙΑΣΜΑ |
10 | ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ | ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ |
11 | ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ | ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328 |
12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ | ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ |
13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ | ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ |
14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ | ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ |
15 | ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ | Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΦΕΡΙΚ ΠΑΣΑ |
16 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ | ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
17 | ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ | ΑΜΟΡΓΟΣ |
18 | Ε.Χ. ΓΟΝΑΤΑΣ | Η ΚΡΥΠΤΗ |
19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ | ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ |
20 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ | ΝΤΙΑΛΙΘ' ΙΜ ΧΡΙΣΤΑΚΗ |
21 | ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ | ΧΑΙΡΕ ΠΟΤΕ |
22 | ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ | Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ |
23 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ | ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ |
24 | ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΔΩΝΕΣ |
25 | ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΜΠΟΛΙΒΑΡ |
26 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ | ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ |
27 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ | ΤΑ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΩΠΕΤΡΑΣ |
28 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ | ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1911-1996 |
29 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ | ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ |
30 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ | ΟΚΤΑΝΑ |
31 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ | ΕΝΔΟΧΩΡΑ |
32 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ | ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ |
33 | ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ | ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ |
34 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ | Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ |
35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ | ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ |
36 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ | Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ |
37 | Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ | ΑΠΑΝΤΑ |
38 | Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ | ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ |
39 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ | ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ |
40 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ | ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ |
41 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ | Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ |
42 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ | Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ |
43 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ | ΩΔΑΙ |
44 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ | Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ |
45 | Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ | Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ |
46 | Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ | ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ |
47 | Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ | Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ |
48 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ | Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ |
49 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ | Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ |
50 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ | ΕΛΕΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΕΣ |
51 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ | ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΑ |
52 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ | ΝΗΠΕΝΘΗ |
53 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ | ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ |
54 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΧΤΙΤΣΗΣ | Ο ΕΞΩΣΤΗΣ |
55 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ | ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΙΣ ΑΡΧΗΣ |
56 | ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ | ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΥΑΛΙΚΩΝ |
57 | ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ | ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ |
58 | ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ | Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ |
59 | ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΑΚΗΣ | ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ |
60 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ | ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΙ |
61 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ | Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ |
62 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ | Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ |
63 | ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ | Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ |
64 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥ | ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ REMINGTON |
65 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ | Η ΦΟΝΙΣΣΑ |
66 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ | ΑΠΑΝΤΑ |
67 | ΝΙΚΟΣ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ | ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΡΣΗΣ |
68 | ΝΙΚΟΣ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ | Ο ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ |
69 | ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ | EROICA |
70 | ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ | ΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΟΥ |
71 | ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ | ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ |
72 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ | Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ |
73 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ | Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ |
74 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ | Η ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ |
75 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ | ΤΟ ΛΑΘΟΣ |
76 | ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ | ΠΟΙΗΜΑΤΑ Α ΚΑΙ Β |
77 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ | ΠΟΙΗΜΑΤΑ |
78 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ | ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ |
79 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ | ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ |
80 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ | ΣΤΡΟΦΗ |
81 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ | ΛΥΡΙΚΟΣ ΒΙΟΣ |
82 | ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΝΕΚΡΟΔΕΙΠΝΟΣ |
83 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | ΤΟ ΣΟΛΟ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΩ |
84 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ |
85 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ | Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ |
86 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ | ΑΠΑΝΤΑ |
87 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ |
88 | ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ | ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ |
89 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ | ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ |
90 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ | ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ |
91 | ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ | Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ |
92 | ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ | Ο ΜΠΙΝΤΕΣ |
93 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ | ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ |
94 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ | ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ |
95 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ | Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ |
96 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ | ΟΙ ΧΤΙΣΤΕΣ |
97 | ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ | Ο ΛΟΥΣΙΑΣ |
98 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ | Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ |
99 | ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΠΟΙΗΜΑΤΑ |
100 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ | ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ |
Ορισμένα συμπεράσματα
H έρευνα αυτή ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για γόνιμες συζητήσεις. Είναι πάντως η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, που καταγράφονται σε τέτοιο εύρος οι επιλογές εν ζωή Ελλήνων συγγραφέων σε σχέση με την ίδια τους την παράδοση, τις επιρροές τους, τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους.
Στο σύνολο των βιβλίων
Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν ορισμένα απλά δεδομένα. Καταρχάς, ο συνολικός αριθμός των συγγραφέων που έχουν βιβλία τους στα πρώτα 100 είναι μόλις εξήντα έξι (66), κάτι που προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί έχουν περισσότερα του ενός βιβλία (έως τέσσερα, το πιο πολύ). Από αυτούς, οι σαράντα τρεις (43) είναι κατά μείζονα λόγο πεζογράφοι, οι εικοσιένα (21) κατά μείζονα λόγο ποιητές, ενώ μόνο δύο (2) εξ αυτών (Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Δημητριάδης) είναι κατά μείζονα λόγο θεατρικοί συγγραφείς. Από το σύνολο των εξήντα έξι (66) λογοτεχνών, μόνον επτά (7) είναι γυναίκες, με τις τέσσερις (4) εξ αυτών (Γαλανάκη, Δημουλά, Δούκα, Ζατέλη) να βρίσκονται εν ζωή ? κάτι που καταδεικνύει βεβαίως τη σημαντική συμβολή των γυναικών συγγραφέων στην ελληνική λογοτεχνία από τη Μεταπολίτευση και στη συνέχεια.
Οι εν ζωή συγγραφείς
Ο αριθμός των εν ζωή συγγραφέων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 βιβλίων παρέμεινε μεν χαμηλός (είναι δώδεκα (12) συγγραφείς), αλλά όχι ασήμαντος. Ο αριθμός των βιβλίων τους ανέρχεται στα δεκαπέντε (15), με τον Θανάση Βαλτινό να είναι ο μοναδικός που έχει περισσότερα του ενός (συνολικά τέσσερα βιβλία). Από το σύνολο των δώδεκα (12) εν ζωή συγγραφέων, οι οκτώ (8) είναι άντρες και οι τέσσερις (4) γυναίκες, ενώ αντίστοιχα οι οκτώ (8) από τους δώδεκα είναι κατά μείζονα λόγο πεζογράφοι (Βαλτινός, Βασιλικός, Γαλανάκη, Δημητρίου, Δούκα, Ζατέλη, Κουμανταρέας, Χουλιαράς), οι τρεις (3) είναι κατά μείζονα λόγο ποιητές (Γκανάς, Δημουλά, Χριστιανόπουλος), κι ένας (1) είναι κατά μείζονα λόγο θεατρικός συγγραφέας (Δημητριάδης) αλλά το βιβλίο στο οποίο οφείλει τη θέση του στους εξήντα έξι (66) είναι πεζογράφημα (Πεθαίνω σαν χώρα). Αν βέβαια στον κατάλογο των εν ζωή συγγραφέων προστεθούν κι εκείνοι που πέθαναν πολύ πρόσφατα (Μάτεσις, Καμπανέλλης) ή σχετικά πρόσφατα (Διδώ Σωτηρίου, Σαμαράκης, Χειμωνάς,), καθώς κι ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Πάνου (55 χρόνων το 1998) τότε η σχετική εντύπωση ενισχύεται σημαντικά.
Οι «διακριτές περιπτώσεις»
Από τους εξήντα έξι (66) λογοτέχνες, τέσσερις (4) εξ αυτών (Βαλτινός, Ελύτης, Καζαντζάκης, Σεφέρης) εκπροσωπούνται με τέσσερα (4) διαφορετικά έργα τους, ενώ έξι (6) εξ αυτών (Βιζυηνός, Εμπειρίκος, Καραγάτσης, Καρυωτάκης, Πολίτης, Σολωμός) εκπροσωπούνται με τρία (3) διαφορετικά έργα τους (στα "έργα" συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή των Απάντων, όπου υπάρχει). Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δέκα (10) αυτοί συγγραφείς αναδεικνύονται ως «διακριτές περιπτώσεις» σε αυτή τη μεγάλη έρευνα. Εξ αυτών, μόνον ο Θανάσης Βαλτινός βρίσκεται στη ζωή.
Βέβαια, ο αριθμός των βιβλίων που έχει ένας συγγραφέας στα 100 καλύτερα είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που φανερώνει τον βαθμό εκτίμησης που απολαμβάνει μεταξύ των 120 σύγχρονων συγγραφέων που κατέθεσαν τις προτιμήσεις τους. Ένας άλλος είναι, όπως είναι ευνόητο, το πλήθος των επιλογών που συγκέντρωσε, για ένα ή περισσότερα έργα του. Από αυτή την άποψη, μεγάλος «νικητής» αναδεικνύεται αναμφίβολα ο Κ.Π. Καβάφης, ο οποίος, κυρίως με τα Ποιήματα (το «σώμα» ποιημάτων που προέκρινε ο ίδιος, δηλαδή) και κατά πολύ λιγότερο με τα Άπαντα συγκέντρωσε με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες προτιμήσεις. Ο μόνος που τον πλησιάζει ?ο κατεξοχήν συγγραφέας του ενός βιβλίου της γραμματείας μας? είναι ο Άρης Αλεξάνδρου με το Κιβώτιο. Την τριάδα συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με τη Φόνισσα (ο οποίος βέβαια κατέχει συνολικά σημαντική θέση στον κατάλογο με τα 100, και μάλιστα με τα Άπαντά του)
Εκπλήξεις;
Ούτε η πρωτιά των Καβάφη, Αλεξάνδρου και Παπαδιαμάντη αποτέλεσε έκπληξη, ούτε η ισχυρή παρουσία του Θανάση Βαλτινού στα 100 καλύτερα βιβλία ήταν μη αναμενόμενη. Παρομοίως, έκπληξη δεν αποτέλεσε η ισχυρή παρουσία των δύο νομπελιστών, ούτε το ηχηρό παρών μεγεθών όπως οι Βιζυηνός, Σολωμός, Εμπειρίκος, Καρυωτάκης, Καζαντζάκης, Καραγάτσης κ.ά.
Από την άλλη, είδαμε στις επιλογές πολλών συγγραφέων να εγγράφονται βιβλία τα οποία έχουν μεν αναγνωριστεί από την Κριτική, στην εποχή τους διαβάστηκαν και συζητήθηκαν, δεν διαθέτουν όμως στις μέρες μας ισχυρό αποτύπωμα στη συνείδηση σημαντικής μερίδας του αναγνωστικού κοινού. Τέτοια βιβλία υπάρχουν αρκετά στα 100, όπως για παράδειγμα Το φύλλο ? Το πηγάδι ? Το αγγέλιασμα του Βασίλη Βασιλικού (για να ξεκινήσουμε από τους εν ζωή συγγραφείς), η Κρύπτη του Ε.Χ. Γονατά, ο Εξώστης του Νίκου Καχτίτση, το Πλατύ Ποτάμι του Γιάννη Μπεράτη, το Από το στόμα της παλιάς Remington του Γιάννη Πάνου, ο Πεθαμένος και η Ανάσταση του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, ο Νεκρόδειπνος του Τάκη Σινόπουλου, ο Μπιντές του Μάριου Χάκκα, οι Χτίστες του Γιώργου Χειμωνά, η Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου κ.ά.
Οι συγγραφείς που συμμετείχαν
Οι συγγραφείς που συμμετείχαν με τις επιλογές τους στην έρευνά μας είναι οι κάτωθι (με αλφαβητική σειρά):
Τατιάνα Αβέρωφ, Χρήστος Αγγελάκος, Δημήτρης Αθηνάκης, Κώστας Ακρίβος, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Βασίλης Αμανατίδης, Κώστας Αρκουδέας, Χρήστος Αστερίου, Νάνος Βαλαωρίτης, Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Γιώργος Βέης, Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Σπύρος Γιανναράς, Ηλίας Γκρης, Παναγιώτης Γούτας, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Λουκία Δέρβη, Άντζελα Δημητρακάκη, Αρχοντούλα Διαβάτη, Λένα Διβάνη, Φίλιππος Δρακονταειδής, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Μαρία Ευσταθιάδη, Σταύρος Ζαφειρίου, Βασίλης Ζηλάκος, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Ίσαρης, Κώστας Καβανόζης, Αθηνά Κακούρη, Δημήτρης Καλοκύρης, Τασούλα Καραγεωργίου, Βασίλης Καραγιάννης, Αγγέλα Καστρινάκη, Κώστας Κατσουλάρης, Ηλίας Κεφαλάς, Γιάννης Κιουρτσάκης, Νένα Κοκκινάκη, Ζέφη Κόλια, Δήμητρα Κολλιάκου, Λίλα Κονομάρα, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Θεώνη Κοτίνη, Μαρία Κουγιουμτζή, Ζέτα Κουντούρη, Μαρία Κούρση, Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, Στάθης Κουτσούνης, Κώστας Κουτσουρέλης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιώργος Λαμπράκος, Κώστας Λογαράς, Ηλίας Μαγκλίνης, Αργυρώ Μαντόγλου, Άρης Μαραγκόπουλος, Ελένη Μαρινάκη, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος Μητάς, Μάριος Μιχαηλίδης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γλυκερία Μπασδέκη, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Γιώργος Μπράμος, Σοφία Νικολαΐδου, Ηρώ Νικοπούλου, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Ξενάριος, Νίκος Ξένιος, Γιάννης Παλαβός, Παυλίνα Παμπούδη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάκης Πανώριος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Ηλίας Παπαμόσχος, Νικήτας Παρίσης, Δημήτρης Πετσετίδης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Ειρήνη Ρηνιώτη, Βασίλης Ρούβαλης, Αγγελική Σιδηρά, Ντίνος Σιώτης, Θωμάς Σκάσσης, Μαρία Σκιαδαρέση, Εύα Στάμου, Σταύρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Κλαίτη Σωτηριάδου, Βάσια Τζανακάρη, Σώτη Τριανταφύλλου, Νίκη Τρουλλινού, Θωμάς Τσαλαπάτης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Βασίλης Τσιαμπούσης, Μιχάλης Φακίνος, Ευγενία Φακίνου, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Φύσσας, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Θανάσης Χατζόπουλος, Έλενα Χουζούρη, Γιώργος Χουλιάρας, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Γιώργος Χρονάς, Χρήστος Χωμενίδης, Γιώργος Ψάλτης.
Από τους εκατόν είκοσι (120) συγγραφείς που συμμετείχαν στην έρευνά μας καταθέτοντας τις επιλογές τους οι εβδομήντα τέσσερις (74) είναι άντρες και οι σαράντα έξι (46) γυναίκες. Η σχετικά αυξημένη παρουσία των αντρών στο «δείγμα» μας δεν αρκεί βέβαια για να εξηγήσει την ισχνή παρουσία γυναικών συγγραφέων (μόλις 7 στους 66) στον κατάλογο με τα 100 βιβλία.
Book Press
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ
- Κατηγορία: Φιλαναγνωσία
- Εμφανίσεις: 685
Σελίδα 1 από 3